Opinie | Het Omgekeerde van crisis

Paul Laseur1 feb 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Want ondanks de coronacrisis hebben winkelbedrijven vorig jaar véél meer omgezet dan in 2019. Maar dan ook echt veel meer. Het CBS had al sinds 2001, twintig jaar geleden, niet meer zo’n grote omzetgroei gemeten.

Luister terug | Paul Laseur | Waarom heb ik dit niet bedacht?

Succesverhalen zijn taboe

Vooral voor supermarkten, voedingwinkels en webshops wordt het nog een hele uitdaging om het recordjaar 2020 te evenaren. Doe-het-zelfzaken en consumentenelektronica hetzelfde verhaal. Daar is het helemáál geen crisis, maar precies het omgekeerde. Allemaal winkels die een ongekende bloeiperiode doormaken, maar dat niet van de daken zullen schreeuwen. Wellicht uit respect voor de kleding- en schoenenzaken verderop in de winkelstraat, die amper kunnen overleven. Het voelt misschien ongepast. Maar feit is dat je weinig hoort over al die successen. En het vooral de rampverhalen zijn die het nieuws halen.

Geen schulden maar spaargeld

We zijn ook niet massaal aan de bedelstaf geraakt, of diep in de schulden. Wat je wel zou verwachten in crisistijd. Ook hier zien we juist het omgekeerde van crisis: Geen schuldenberg, maar een ongekende hoop spaargeld.

Luister terug | Paul Laseur | Een groene trekker met gele wielen

De Nederlandsche Bank liet vrijdag weten dat we meer dan ooit hebben gespaard in 2020. Nederlanders hebben vorig jaar 42 miljard euro opgepot. Hoogst ongebruikelijk dat er in één jaar zoveel wordt gespaard. Twee keer meer dan in het jaar ervoor en zelfs vier keer zoveel als in de jaren dáárvoor. Alles bij elkaar hebben we nu ruim 487 miljard euro op onze bankrekeningen staan. Gemiddeld is dat bijna 30 duizend euro per inwoner.

Al is dat natuurlijk niet gelijk verdeeld. Achter de mooie statistieken gaat nog altijd een grote ongelijkheid schuil in inkomen en vermogen. Maar het blijft een aardige buffer voor slechte tijden. Genoeg om achterblijvers op sleeptouw te nemen.

Skippybal onder water houden

Dat sparen ging ook bijna ongemerkt. Het meeste geld kwam niet eens op een spaarbankboekje terecht in 2020, maar stroomde als vanzelf binnen op de salarisrekening. Want toch niets om het aan uit te geven. Leuke dingen zoals uitgaan, restaurantbezoek, een weekje weg: Het mocht allemaal niet. Dan maar sparen voor betere tijden. En die komen vanzelf weer terug. Al dat spaargeld is als een skippybal die onder water wordt gehouden en elk moment kan worden losgelaten.

Wall Street

Ook voor beleggers heeft de coronacrisis intussen een gouden randje gekregen. Aandelenkoersen stijgen naar recordniveaus, Wall Street bevindt zich op een all-time high. Tot op de financiële markten zien we hetzelfde gebeuren, in tijden van corona: Het omgekeerde van crisis.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.