Opinie | Vrouwenhaat
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Al maandenlang krijgt Sigrid Kaag gemiddeld elk kwartier een haatbericht op Twitter. Elk kwartier! Hoe bestaat het dat Twitter niet keihard optreedt tegen deze structurele uitingen van vrouwenhaat? Of premier Rutte? Van alle vrouwelijke politici krijgt Kaag verreweg de meeste. Van alle tweets die zij ontvangt is bijna een kwart haatdragend of bedreigend. In minder dan vijf maanden kreeg zij al dertienduizend van zulke haattweets. Wie zij is, wat zij zegt en waar zij voor staat werkt bij bepaalde groepen twitteraars als een rode lap op een stier.
Onderzoek
De Groene Amsterdammer deed onderzoek naar de enorme hoeveelheid haat en agressie die vrouwelijke politici over zich heen krijgen op Twitter. Het is beschamend om te lezen. En een grof schandaal dat dit allemaal onbestraft kan gebeuren, in een beschaafd en ontwikkeld land. Natuurlijk moeten ook mannen in de politiek over een dikke huid beschikken. Alle politici krijgen met online haters te maken.
Lees ook | Paul Laseur | Crisis? What crisis?
Maar de vrouwen onevenredig veel vaker en persoonlijker. De meeste verwensingen zijn seksistisch of gaan over het uiterlijk. Met een lage stem ben je een manwijf. Een hoge stem is hysterisch. Een jurk is te kort of te lang of te duur.
Strijdlust
Vrouwen als Sigrid Kaag laten zich gelukkig niet afschrikken door al die bagger op social media. Integendeel, de strijdlust wordt er alleen maar door aangewakkerd. En je mag toch aannemen dat ze wel voor hetere vuren heeft gestaan, in haar decennialange carrière als diplomaat voor de Verenigde Naties. Of als minister van buitenlandse handel. Maar eens te meer wordt wèl pijnlijk duidelijk dat je als vrouw extra stevig in je schoenen moet staan om een toppositie te bereiken en te behouden.
Luister terug | Paul Laseur | Prima terrasweer
Terwijl dat met de eigenlijke taakuitoefening helemaal niets te maken heeft. Vrouwen die beschikken over alle opleiding, capaciteiten en ervaring die een functie vereist, lopen alsnog het risico te worden weggepest. Omdat ze geen man zijn. Het is niet langer acceptabel dat hier wordt weggekeken en totaal niet wordt opgetreden.
Meer diversiteit leidt tot beter bestuur
We doen onszelf als samenleving ook nog eens zwaar tekort, als we deze uitingen van vrouwenhaat op social media niet met wortel en tak uitroeien. Uit alle onderzoeken blijkt dat meer diversiteit tot betere besluitvorming leidt, zowel in het bedrijfsleven als in het openbaar bestuur. Alle maatregelen die dat kunnen bevorderen moeten dan ook in stelling worden gebracht. Ga er maar vanuit dat alle vrouwen op de kieslijst, van alle partijen, hun portie thuiskrijgen en toch standhouden. Ze verdienen ons respect. Stem op een vrouw.
Over Paul Laseur
Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.