Opinie | Coronavouchers zijn waardeloos
Over de aflevering

De tegoedbon geeft recht op een nieuwe vakantie zodra het weer kan, of anders teruggave van het geld. Reisorganisaties hebben zich daarbij verplicht om uiterlijk binnen één jaar contant uit te keren. En dat moment is nu aangebroken. Voor de eerste reeks coronavouchers, die op 16 maart vorig jaar werden uitgegeven, is het vandaag payday.
Voucherfonds van 400 miljoen euro
Maar voordat je nu opgelucht ademhaalt en meteen je saldo gaat checken: Reisorganisatie Corendon waarschuwde dit weekend dat het ze helaas niet gaat lukken om hun coronavouchers op tijd uit te betalen. Want het geld is op. Het wachten is nog op het beloofde voucherfonds van de overheid. Waarop reisorganisaties met onvoldoende geld in kas een beroep kunnen doen. Maar dat voucherfonds van 400 miljoen euro ligt nog ter goedkeuring bij de Europese Commissie. Als iedereen met een coronavoucher van Corendon straks in één keer z’n geld terugeist hebben we te maken met het equivalent van een bankrun en gaat de zaak op de fles. Dan weet je zeker dat iedereen met lege handen staat.
Kom niet aan onze zonvakantie
Want natuurlijk zit er niets meer in de kas, na dit ongekende rampjaar voor de reisbranche. Maar zeker in verkiezingstijd durft niemand Henk en Ingrid te vertellen dat ze naar hun centen kunnen fluiten. En alleen maar kunnen hopen dat die verrekte voucher straks alsnog kan worden ingewisseld voor een uitgestelde vakantie. Twee of drie weken per jaar met z’n allen naar de zon is voor velen in dit land een vanzelfsprekendheid waaraan niet mag worden getornd.
Lees ook | Paul Laseur | Vrouwenhaat
Een bewijs van het enorme welvaartsniveau dat we met elkaar hebben bereikt in de afgelopen 50 jaar. Omdat het kan pakken we massaal het vliegtuig. Elke zomer weer: Kom niet aan onze zonvakantie! We zijn er zo aan gewend dat het soms wel een grondrecht lijkt. Maar dat is het natuurlijk niet. Het is gewoon massaconsumptie.
Vakantie is luxe, geen primaire levensbehoefte
De vraag is alleen waarom het kabinet zo’n gigantisch bedrag van €400 miljoen vrijmaakt, om specifiek deze categorie corona-gedupeerden te helpen opvangen. Waarom eigenlijk krijgt het terugbetalen van luxe-uitgaven zo’n hoge prioriteit in het coronabeleid van de regering? Caféhouders laten creperen en de cultuursector laten barsten. Maar dan wel alles op alles zetten voor honderd procent compensatie van teleurgestelde vakantiegangers! Een vliegvakantie is toch geen primaire levensbehoefte? We kunnen gemeenschapsgeld beter maximaal inzetten om de échte slachtoffers van deze coronacrisis er weer bovenop te helpen.
Luister terug | Paul Laseur | Prima terrasweer
In tijden van crisis zou consumentenbescherming niet op de eerste plaats moeten komen. De overheid is er niet om alle burgers zelfs onder de meest extreme omstandigheden een risicoloos bestaan te garanderen. Laten we de pijn van de crisis liever een beetje verdelen. Het enige wat houders van een coronavoucher daarvoor hoeven doen is afzien van hun cash claim en gewoon even wachten tot ze met hun tegoedbon weer op reis kunnen. Want zodra het mag gaat iedereen hoe dan ook.
Prettige maandag!
Over Paul Laseur
Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.