Opinie | De Gevoelige Plaat

Paul Laseur22 mrt 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Één groot complot

Een prachtig plaatje, kortom, maar wel één dat nooit een Zilveren Camera zal winnen. Want het duurde helaas niet lang of een storm van kritiek en gedoe barstte los rond De Foto. Die zou om te beginnen volledig in scène zijn gezet. Twitter wist het zeker: die stoel stond daar al klaar voor Kaag om meteen op tafel te kunnen klimmen als het zover was. Niks geen spontane actie, dus, maar één groot complot. Wie goed keek kon George Soros en Bill Gates onder tafel zien gniffelen samen. Met nog enkele leden van een wereldwijd pedofielen-netwerk.

Tot in de puntjes geregisseerd

Maar serieus: zo gek is het toch niet dat die stoel daar stond? Een vergadertafel zónder stoelen, dat was pas raar geweest. En zelfs al hadden ze het vooraf zo bedacht: om bij grote winst de tafel te beklimmen voor een vreugdedansje, misschien zelfs nog even gerepeteerd ook, wat dan nog? Onder de Haagse stolp is álles tot in de puntjes geregisseerd en gescript. Als je één ding zeker weet is het wel dat bijna niets spontaan verloopt.

Luister terug | Paul Laseur | Coronavouchers zijn waardeloos

Het getuigt alleen maar van professionaliteit, lijkt me dan, wanneer een partijleider die hoog in de peilingen staat van tevoren even nadenkt over een eerste reactie bij een mooie uitslag, in woord en in beeld. Als een Oscarwinnaar, die voor alle zekerheid een dankwoord blijkt te hebben voorbereid. Het blijft tenslotte showbusiness.

Journalistieke kritiek

Maar kritiek was er ook van de hoofdredacteur van het ANP, die de foto nota bene had verspreid, en van de kranten die hem zelf zo prominent op de voorpagina hadden geplaatst. Want de foto bleek te zijn gemaakt door de campagnefotograaf, die als enige bij het feestje van de partij aanwezig mocht zijn om alles vast te leggen. Maar is een foto pas een echte nieuwsfoto wanneer die is geschoten door een onafhankelijke fotograaf met een perskaart?

Lees ook | Paul Laseur | Permanent totaalverbod op vuurwerk

Dacht het niet. Sterker nog: juist de afwezigheid van een bloeddorstige meute persfotografen levert bijzondere fotomomenten op, zoals deze. Al was het een selfie geweest van Sigrid Kaag persoonlijk, of een plaatje uit haar familiealbum, dan nog was het een geweldig beeldverslag van een historische verkiezingsavond.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.