Opinie | Tienduizend feestgangers ondanks corona

Paul Laseur19 apr 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Een arts van die instelling begon dit weekend een petitie die zondagavond al door meer dan een kwart miljoen personen was ondertekend. Ze vinden het ‘testfeest’ van 538 een ‘klap in het gezicht’ van patiënten en zorgverleners. En dat is het. Maar van het kabinet mag het evenement gewoon doorgaan. Horecaondernemers in de stad reageren ook woedend op het vooruitzicht van een testevenement met zoveel bezoekers. Terwijl zij al maanden geen gasten meer mogen ontvangen vanwege de coronamaatregelen.

Pseudo-experimenten

Ook virologen en epidemiologen, waaronder leden van het OMT, tonen zich bezorgd over het festival en het besmettingsrisico dat zo’n groot aantal feestgangers met zich meebrengt, sneltest of niet. Statistiekwetenschappers zien geen enkele reden om zoveel proefpersonen naar Breda te laten komen. Als een steekproef veel groter is dan nodig, zoals in dit geval, zijn de risico’s veel te groot, verklaren ze op deze zender. Ze noemen de voorgenomen massabijeenkomsten van Fieldlab pseudo-experimenten.

Falend coronabeleid

Niemand vindt de 538 Oranjedag een goed idee. Behalve het kabinet, de gemeente Breda en die tienduizend partypeople natuurlijk die zo gelukkig waren om een kaartje te bemachtigen. Het is de zoveelste blunder van een zwalkende overheid die een falend coronabeleid voert. Dit valt toch niet uit te leggen aan alle brave burgers die alleen als alles meezit straks thuis misschien weer twee bezoekers per dag mogen ontvangen. Mits de cijfers het toelaten, uiteraard. Ze werken al maanden thuis, maar brengen herhaaldelijk vijf dagen in quarantaine door om maar geen enkel risico te nemen voor de omgeving.

Lees ook | Burgemeester Breda wilde graag Fieldlab in zijn stad

Prikfestival

Als je dan toch zo nodig een massa-evenement wilt houden, waarom dan geen prik-festival? De event-branche wil dit dolgraag organiseren. Met hetzelfde gemak waarmee je tienduizend mensen een hele middag laat hossen en zuipen in Breda, kun je verspreid door het hele land er misschien wel 200-duizend vaccineren. Of een miljoen? Muziekje erbij, lekker biertje…

Finish in zicht

Zoals het nu gaat is het nog drie maanden doorbijten met z’n allen. Het wachten is op zomerweer en een voldoende hoge vaccinatiegraad. Waarom dan nu nog proefdraaien, in het zicht van de finish, voor een test-samenleving die er nooit gaat komen. Met alle risico’s die daaraan kleven. Niet alleen voor de volksgezondheid maar vooral ook voor het draagvlak in de samenleving. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.