Opinie | Boycot Booking om bonus

Paul Laseur31 mei 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het grootste deel daarvan, bijna € 65 miljoen, kwam van de Nederlandse overheid. Geld dat bedoeld was om Nederlandse banen te behouden op het hoogtepunt van de Coronacrisis. Maar drie maanden later volgde alsnog een reorganisatie, waarbij wereldwijd bijna een kwart van alle Booking medewerkers zijn baan kwijtraakte. In Amsterdam moesten zo’n duizend werknemers vertrekken.

Beloningsregels

Het enige wat Booking Holding hoefde te doen om nu toch miljoenenbonussen te kunnen uitkeren was de eigen beloningsregels aanpassen. Ook op de werkvloer trouwens werden Booking medewerkers vorstelijk beloond. Zeker gelet op de rampzalige bedrijfsresultaten. Amsterdamse werknemers van Booking ontvingen gemiddeld 80 % van hun maximale bonus. Volgens het bedrijf was dat nodig om een uittocht van talent te voorkomen, dat anders makkelijk zou overstappen naar tech-bedrijven die minder hard door Covid-maatregelen waren getroffen.

Dikke middelvinger

Het gekste van alles is nog wel dat het gewoon mocht. Kennelijk handelde Booking volledig binnen de regels en steunafspraken met het kabinet. Helemaal niet fraai natuurlijk. “Maar juridisch gezien klopt het, dus formeel gezien kan het”, aldus minister Koolmees van Sociale Zaken. Die zich wel heel makkelijk erbij neerlegt. Ik zou zeggen elke cent tergvorderen. Want wat een vernedering! De Nederlandse overheid en samenleving krijgen een heel dikke middelvinger gepresenteerd van Booking. Dat bijna de helft van onze miljoenensteun in de vorm van een bonus doorschuift naar z’n drie Amerikaanse topmannen.

Niet de eerste keer

En het is niet de eerste keer dat het ons overkomt. Minister Hoekstra van Financiën deed ook al vergeefs een beroep op Air France-KLM topman Ben Smith om afstand te doen van zijn bonus. Omdat, zo schreef Hoekstra aan de Tweede Kamer, “dit niet de tijd is voor het toekennen en uitkeren van bonussen”. Hoe onnozel kun je zijn als kabinet? You had one job, Wopke. En dat is voorkomen dat het ‘geld van de belastingbetaler’ verdwijnt in de zakken van topbestuurders. Was dat niet vooraf eenvoudig te regelen geweest?

Business bashing

Toch lijkt de woede van het publiek, volgens de beste business bashing-traditie in dit land, zich vooral te richten op het bedrijf en niet op minister Hoekstra die hier schromelijk faalt. Booking.com is hard op weg om de meest gehate onderneming van het jaar te worden. Twitter hyperventileerde als gewoonlijk met de vele oproepen tot een boycot. Maar die boosheid waait vanzelf weer over. Booking.com neemt zo’n dominante positie in op de markt voor hotelovernachtingen dat je als klant echt moeite moet doen als je buiten het platform om nog een kamer wilt boeken. Dan wint gebruiksgemak het al gauw van principes.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.