Opinie | Bijwerkingen

Paul Laseur7 jun 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het enige probleem is een luxeprobleem: we groeien té hard. Er is een schreeuwend tekort aan basismaterialen en halffabrikaten, zoals computerchips, bouwhout en staal. De vraag ernaar groeit zo explosief dat het voor producenten niet is bij te benen.

Stralende toekomst

Het aftellen is begonnen naar het moment dat we als een raket worden afgeschoten en alle ellende van de coronacrisis achter ons laten. Een stralende toekomst tegemoet. Alleen het goede nemen we mee, de waardevolle lessen van de Covid pandemie. Zoals meer thuiswerken en minder vliegen. Nooit meer terug naar drie keer zoenen. Halleluja jutteperen! Wat een heerlijk vooruitzicht. Zo fijn dat je haast geneigd bent om het kabinet het voordeel van de twijfel te gunnen, voor de kordate aanpak van de coronacrisis. Want zie maar eens koers te houden als je moet laveren tussen viruswappies en anti-vaxxers. En dan toch samen zo sterk uit de crisis zien te komen.

In het zicht van de finish

Maar in het zicht van de finish valt de regering alsnog lelijk door de mand. Want buurlanden die heel andere maatregelen troffen, vertonen desondanks vrijwel dezelfde herstelbeweging. Zodat ik me afvraag of het allemaal wel nodig was. Die €5 miljard bijvoorbeeld die het ministerie van VWS zonder enige verantwoording uitgaf aan coronamateriaal. Of de €100 miljoen voor Sywert van Lienden, als voorfinanciering voor zijn omstreden mondkapjesdeal. €65 miljoen coronasteun voor Booking.com. Of anders die € 8,5 miljard voor het onderwijs. Zo waanzinnig veel geld dat niemand nog weet waar ze het aan uit moeten geven. Dit kabinet heeft miljarden euro’s belastinggeld over de balk gesmeten in een bodemloze coronaput. En wie weet wat nog meer boven water komt.

Vaccinatiestrategie

Nee, dan de vaccinatiestrategie. Vorige week zaterdag was ik zelf aan de beurt. Ruim voordat de uitnodiging op de mat viel had ik de afspraak al gemaakt. Blij dat ik een steentje bij kon dragen aan de volksgezondheid. Bouwjaar 1968, dus het Janssen vaccin van eigen bodem. En meteen klaar na één keer prikken, helemaal prima en Hollands Glorie. Maar hij zat er nog niet in of het werd alweer grondig verpest. Met één advies van de Gezondheidsraad werd het coronavaccin van de firma Janssen uit Leiden grotendeels bij het grofvuil gezet. Nederlandse 40-minners krijgen alleen nog Pfizer of Moderna. Vanwege een verwaarloosbaar kleine kans op trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. De enige echte bijwerking van het Janssen vaccin, bij vrijwel iedereen die het middel kreeg ingespoten, is nu een acuut geval van verwarring en onzekerheid. Alleen maar door de gebrekkige communicatie van het kabinet. Wat een amateurs.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.