Opinie | Weg met wegwerpplastics

Paul Laseur5 jul 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Exit ballonstokjes

Op 3 juli trad nieuwe Europese wetgeving in werking die voor alle lidstaten geldt, dus ook voor Nederland. Nadat de Europese Commissie in 2018, drie jaar geleden alweer, een akkoord sloot tegen die plastic soep. Met als enige resultaat voorlopig, met ingang van afgelopen zaterdag dus, dat een klein aantal single use plastics definitief wordt uitgebannen. Plastic borden en bestek, rietjes, roerstaafjes, wattenstaafjes en ballonstokjes mogen nu echt niet meer worden verkocht. Nou ja, fabrikanten mogen eerst nog even hun oude voorraden opmaken. Alleen nieuwe producten mogen niet meer op de markt worden gebracht. Terwijl dat voor de vogels en vissen weinig uitmaakt, lijkt me. Of ze nu stikken in een oude partij rietjes of in een gloednieuwe voorraad.

Dode zeeschildpad

Onder het motto beter laat dan nooit is het misschien goed dat er tenminste iets wordt gedaan tegen de systematische verwoesting van ons milieu. Maar het gaat zo tergend langzaam dat veel onherstelbare schade helaas niet kan worden voorkomen. De zwarte lijst, met plasticmateriaal dat nu hopelijk snel van de schappen verdwijnt, is maar kort. Veel wegwerpproducten die plastic bevatten komen weg met een verplichte waarschuwing op de verpakking, en een logo. Van onder andere tampons, maandverband, vochtige doekjes en filtersigaretten moet de verpakking straks vermelden dat het plastic bevat. Met daarbij de afbeelding van … een dode zeeschildpad.

Hoera, nog een logo

De bedoeling van het plastic in product-logo is dat de klant in één oogopslag duidelijkheid heeft. Zodat hij zelf de afweging kan maken om voor een alternatief product te kiezen, zónder het vermaledijde logo. Maar in de praktijk is er straks natuurlijk niemand die door de bomen het bos nog ziet, met al die verschillende logo’s en waarschuwingen die al op verpakkingen staan. Hoeveel rokers, die zich nu al niets aantrekken van de tekst ‘roken is dodelijk’ met bijbehorende vieze foto’s, zullen ook maar een wenkbrauw optrekken bij de tekening van een overleden schildpad? Ik erger me intussen kapot aan al die peuken op straat in en in de natuur.

Waarom wordt de rampzalige vervuiling van de wereldzeeën zo extreem voorzichtig en geleidelijk aangepakt? Hoezo mag het geen pijn doen? Eerst liet Brussel de productie en consumptie van overbodige plastics volledig ongemoeid. Inmiddels gaan ze nog niet veel verder dan een beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid. Terwijl we weten dat het niets uithaalt. Van mij mag het best wat radicaler.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.