Opinie | Roadtrip

Paul Laseur16 aug 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zonder airco, zonder wifi

We sliepen op campings en truckstops, op een extra dikke binnenveringsmatras van Ikea die precies achterin de bus bleek te passen. Zonder airco, zonder wifi. De linker speaker van de radio-CD speler deed het steeds heel even, als je een bocht naar rechts had gemaakt. Maar met alle ramen open hoorde je weinig verschil. Helemaal niet erg, want we hadden toch maar drie cd-tjes aan boord. Bob Marley, Fleetwood Mac en Tom Petty & The Heartbreakers maakten onze tijdreis naar de jaren ‘70 helemaal compleet. Met een heerlijk gevoel van vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Urenlang rijden door de bergen, langs wuivend graan en zonnebloemen, de zee, de mooiste steden en dorpen. Europa is een schitterend continent.

Vijf badkuipen diesel

Het was kortom een groot succes. Al is het niet op alle fronten even makkelijk om er ook zorgeloos van te genieten. Want direct na vliegschaamte komt dieselschaamte. Alles beter dan het vliegtuig natuurlijk. Maar we hebben onderweg toch al gauw zo’n 750 liter brandstof verstookt, vijf badkuipen vol. Net niet helemaal CO2-neutraal, zeg maar. De doelstellingen van Parijs ga ik daar niet mee halen.

Dan de reiskosten. Niet om te klagen, hoor, want alles bij elkaar was het helemaal geen dure vakantie. Maar alleen al van het bedrag dat wij aan de tolpoorten van Europa moesten afrekenen, had het hele gezin ook het vliegtuig kunnen nemen. Door de prijsvechters is vliegen zo waanzinnig goedkoop geworden dat daar voorlopig geen ander transportmiddel tegenop kan. Hoelang moet het nog duren voordat alle directe en indirecte subsidies voor de luchtvaart worden afgebouwd?

Van aangescherpte coronamaatregelen was dan weer bijzonder weinig te merken, onderweg. In elk geval niet bij de grensovergangen. We konden overal vrolijk in- en uitreizen, door zo’n beetje alle roodgekleurde gebieden op de Europese kaart. Zonder ook maar één keer de CoronaCheck-app te hoeven laten zien.

Overstromingen, hittegolven, bosbranden

Het nieuws deze zomer werd gedomineerd door overstromingen in het noorden en hittegolven en bosbranden in het zuiden. Met daarbovenop het alarmerende klimaatrapport van de Verenigde Naties. Hopelijk komt de boodschap dit keer wel aan bij de leiders van ons land. Al hoef je daar bij verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen van de VVD niet op te rekenen. In Elsevier Weekblad liet zij vorige maand (zie Correctie onderaan deze tekst, redactie BNR) weten graag de eerste vrouwelijke premier van ons land te willen worden. Door het op te nemen voor wat zij ‘de zwijgende meerderheid’ noemt: Al die mensen die niet eens weten wat vliegschaamte is en na een jaar hard werken wel toe zijn aan een vliegvakantie naar Antalya. Bij haar bezoeken in het land zegt Van Nieuwenhuizen ‘nooit te worden aangesproken op de milieueffecten van luchtvaart’.

Voor iemand die openlijk de ambitie koestert minister-president te worden lijkt mij dat vandaag de dag een volkomen onverantwoord en gevaarlijk uitgangspunt.

Prettige maandag!

Luister terug | Opinie: Ruimtetoerisme

Correctie

Het interview met minister Cora van Nieuwenhuizen waar de columnist naar verwijst, dateert uit 2019.