Opinie | Lobbyverbod afschaffen

Paul Laseur6 sep 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Pavlovreactie

Cora van Nieuwenhuizen maakte deze week haar vertrek bekend als demissionair minister. Om het nieuwe opperhoofd te worden van de Nederlandse energielobby. Van mijlenver kon je de pavlovreactie van pers en parlement zien aankomen. Schuimbekkend werd er schande van gesproken. Terwijl met die baan eigenlijk niets mis is. Het is een mooie positie waarmee ik Mevrouw van Nieuwenhuizen van harte gelukwens. Zolang ze de onzalige plannen voor Lelystad Airport maar meeneemt in haar politieke graf.

Lobbyverbod faalt

Het lobbyverbod is bedoeld om te voorkomen dat ministers en staatssecretarissen na afloop van hun bewindsperiode direct aan de slag gaan als lobbyist voor het bedrijfsleven. Maar de maatregel faalt daarin schromelijk. Het is bij mijn weten nog nooit gelukt om een bewindspersoon die naar de ‘dark side’ wilde oversteken tegen te houden. En gelukkig maar, want oud-bewindslieden zijn uitermate geschikt voor het lobbyvak. Zij weten tenminste hoe de hazen lopen in Den Haag, waar dat voor buitenstaanders helaas maar al te vaak een groot raadsel blijft. Een oud-minister of -staatssecretaris kan helpen de luiken van het Binnenhof open te zetten. En de gapende kloof tussen politiek en bedrijfsleven een beetje kleiner te maken. Ondernemers denken nu wel drie keer na voordat ze in de politiek stappen, door de stroperigheid van de besluitvorming en alle verstikkende regeltjes. Zoals dit lobbyverbod, dat landsbestuurders en politici nodeloos beperkt in hun loopbaan nà de politiek.

Transparantie

Het grote voordeel van oud-ministers in lobby-posities is nu juist de onbeschaamde openheid ervan, de ultieme transparantie. Voor de hele buitenwereld is volkomen duidelijk waar deze doorgewinterde professionals mee bezig zijn: invloed uitoefenen. Door hun uitgebreide kennis van het beleidsterrein, bijzondere ervaring op het departement en een wijdvertakt netwerk zijn zij voor alle stakeholders de ideale gesprekspartner. Het beroep van lobbyist heeft ten onrechte niet zo’n goede reputatie. Ze doen heel nuttig werk door het politieke proces te stroomlijnen. En het alternatief moeten we al helemaal niet willen. Het schimmige, ondergrondse circuit van de informele beïnvloeding en vriendjespolitiek.

Een effectieve dialoog tussen politiek en samenleving dient maximaal te worden gestimuleerd in plaats van onnodig belemmerd.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.