Opinie | Exit anderhalvemetersamenleving

Paul Laseur27 sep 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Woord van het jaar in 2020, want dat hakte er wel in: zo’n fundamentele aantasting van onze grondrechten en vrijheden. Sommigen namen de maatregel zo serieus, dat ze alleen nog gewapend met een flinke bezemsteel als peilstok de straat op durfden, woest om zich heen prikkend in een straal van anderhalve meter. Als je te dichtbij kwam kon je een mep met de stok verwachten. Zo erg was het in het coronajaar 2020. Veel dieper konden we niet zinken.

Vaccinatie is vrijheid

En nu, zomaar opgeheven. Waarom niet wat uitgebreider stilgestaan bij onze herwonnen vrijheid, dit feestelijke en historische moment? Free, free at last! Van iedereen boven de 12 jaar is 80% inmiddels gevaccineerd. Daarmee is de vaccinatiegraad nu zo hoog dat veel beperkende coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. Waaronder het anderhalve meter afstand houden. Dat is goed nieuws. Je kunt wel zeggen: vaccinatie is vrijheid! Dus laat je prikken, haal hem op die coronapas en verder niet zeuren. Wel zo solidair.

Naleving en handhaving

Nu liet zowel naleving als handhaving van de anderhalvemeter ernstig te wensen over, de laatste tijd. Alleen in de wachtkamer van het ziekenhuis mochten patiënten en bezoekers niet allemaal naast elkaar gaan zitten. Net als in bioscopen, concertzalen en het OV. Maar buiten op straat of in de winkels was er maar weinig van te merken. Niemand nam het meer serieus of hoefde nog te vrezen voor hoge boetes van fanatieke BOA’s. Dat verklaart mogelijk waarom het als een nachtkaars is uitgegaan. Maar nu het officieel voorbij is, kan het absoluut geen kwaad om nog eens terug te kijken. Op die anderhalvemetersamenleving en wat we eraan overhouden. En meenemen naar het volgende normaal. Thuiswerken, videobellen, minder file, minder vliegen. Niet alleen slechte dingen, soms ook verhelderende inzichten.

Kunst van het vervelen

Zo is het bij elke ontmoeting drie keer zoenen hopelijk voorgoed voorbij. Net als het waanidee dat het leven pas waard is om geleefd te worden als je minstens elk weekend een festival bezoekt of een voetbalwedstrijd. Het is helemaal niet erg om ook eens een avond alleen door te brengen, wie weet met een boek. Of met even helemaal niets om handen. Vervelen is een kunst die niet veel mensen nog verstaan, maar die tot een hoop creativiteit kan leiden.

Denk daar ook nog eens aan terug, straks, en hoe rustig het was. Wanneer je allang weer wordt geleefd door een agenda die bol staat van sociale verplichtingen:

Die anderhalvemetersamenleving had ook z’n goede kanten.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.