Opinie | Wilde zwijnen

Paul Laseur11 okt 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Beulenwerk

Bijna negenduizend executies, wat een beulenwerk. Maar volgens de jagers gaat het afschieten dit jaar relatief makkelijk. Want de zwijnen komen vaker dan anders uit de bossen tevoorschijn omdat er zo weinig voedsel is. De voorgaande acht jaren waren namelijk uitstekende ‘mastjaren’ wat een overvloed opleverde aan eikels en beukennootjes. Daarom juist zitten we nu met zo’n gigantisch zwijnenoverschot. Maar deze herfst vallen veel minder nootjes, door het koude voorjaar en de natte zomer. Waardoor veel van de beesten deze winter sowieso een jammerlijke hongerdood tegemoet zouden gaan. Dan liever de kogel? Altijd lastig met dieren, je kunt het ze niet vragen.

Selectieve verontwaardiging

Misschien is zo’n hoog afschotcijfer ook wel niets om je over op te winden. Een typisch geval van selectieve verontwaardiging. Het zijn tenslotte gewoon varkens, maar dan met een vacht. Van hun tamme, onbehaarde soortgenoten werden er in Nederland vorig jaar 46 duizend geslacht. Per dag welteverstaan. Vaak na een erbarmelijk leven in megastal of varkensflat. Bijna 17 miljoen slachtvarkens per jaar. Daarbij valt het afschieten van acht- á negenduizend wilde zwijnen volkomen in het niet. En toch wringt het, want het had niet gehoeven.

Wildernis bestaat niet

Nederland is geen wildpark, maar een dichtbevolkte stadstaat, een soort Singapore aan de Noordzee. Binnen onze landsgrenzen kunnen wilde dieren kennelijk alleen overleven door actief wildbeheer, op gezag van de overheid. Door een diersoort te beschermen of zelfs in het landschap te introduceren. En in te grijpen wanneer een populatie te hard krimpt of groeit. Of overlast geeft. Zoals everzwijnen die aanrijdingen veroorzaken, bevers die tunnels graven onder het spoor, wolven bij de schapen, herten in de tuinen van Bloemendaal, ongewenste kadavers van Konikpaarden en Heckrunderen in de Oostvaardersplassen.

In ons land is wild helemaal niet ‘wild’ en natuurlijk, maar juist volkomen kunstmatig en decoratief. Het Nederlandse Faunabeheer kan zich ook neerleggen bij het feit dat ons land eigenlijk geen ruimte meer biedt voor al die prachtige dieren.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.