Opinie | Coronapas op het werk

Paul Laseur1 nov '21 06:273 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Best raar dat ondernemers geen toestemming hebben om dan ook meteen van hun personeel de QR-codes te scannen. Het gevolg is nu dat alle klanten bij de deur worden gecheckt, door een medewerker die misschien zelf wel een verspreidingsrisico vormt. Wie zal het zeggen? Het is hoe dan ook een structureel lek in het systeem van toegangscontrole. En daarmee niet erg bevorderlijk voor het draagvlak bij het publiek.

Geen wettelijke grondslag

Een ondernemer mag z’n mensen wel vriendelijk vragen of ze zijn gevaccineerd. Maar alleen als hij daarvoor een goede reden heeft. En medewerkers zijn nooit verplicht daarop te antwoorden. Omdat er geen wettelijke grondslag is, voor een coronacontrole van werknemers. Sommige bedrijven, zoals accountantsbureau Deloitte, vragen nu al evengoed van hun personeel om alleen naar kantoor te komen als ze gevaccineerd zijn en een QR-code kunnen laten zien. LeasePlan stelde zelfs een vaccinatieplicht in voor medewerkers. Maar ook dat is allemaal feitelijk niet te controleren, laat staan wettelijk af te dwingen.

Reguliere zorg verdrongen

Intussen loopt het aantal besmettingen schrikbarend hard op. Op de Europese coronakaart kleuren grote delen van ons land alweer donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau. Terwijl Nederland een maand geleden nog helemaal op oranje stond, het een na laagste. Intensive Care artsen van alle acht academische ziekenhuizen vrezen voor de kwaliteit van de zorg op IC-afdelingen. Zij roepen de politiek op nu snel maatregelen te nemen, om de corona-besmettingscijfers terug te dringen. Want als de aantallen covid-patiënten op de IC’s zo snel toenemen, blijven mogelijk te weinig bedden over voor kankerpatiënten en hartoperaties.

Poppenkast

Hoe lang willen we nog doorgaan met deze poppenkast? Waarin vaccin-weigeraars met hun individuele principes een serieuze bedreiging beginnen te vormen voor de volksgezondheid van ons allemaal. En het kabinet tegenstanders van een effectief coronabeleid niet harder durft aan te pakken. Als generieke maatregelen niet het gewenste resultaat opleveren is het hoog tijd om gericht in actie te komen tegen specifieke doelgroepen. Zoals in Oostenrijk, waar werknemers moeten kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd of genezen, of negatief getest. Op straffe van 500 euro boete. Werkgevers die nalaten te controleren riskeren een boete van 3.600 euro.

Dus niet meer janken maar gewoon een prik halen.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.