Opinie | Groei maakt niet gelukkig

Paul Laseur22 nov 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt een robuuste groei in het derde kwartaal. Zowel huishoudens als overheid gaven flink meer geld uit dan verwacht, jubelt het CBS. De groei is zelfs zo uitbundig dat Het Financieele Dagblad, met nog zes weken te gaan, nu alvast een historische meevaller voorspelt voor het hele jaar. Want zelfs als het nu lopende vierde kwartaal straks onverhoopt een lichte krimp vertoont, wat best zou kunnen door alle coronamaatregelen, komt de economisch groei in 2021 nog altijd ergens tussen de 4,2 en de 5 procent uit, schrijft de krant, en dat is deze eeuw nog niet eerder vertoond.

Luxeproblemen

Ook de werkloosheid, trouwens, is alweer bijna net zo laag als vóór de uitbraak van het virus. Slechts 3,1 procent van de beroepsbevolking zit zonder werk, ongekend goed. Sterker nog, er zijn momenteel meer banen beschikbaar dan werklozen om ze op te vullen. Bij gebrek aan werkloosheid is die enorme krapte op de arbeidsmarkt nu juist het grote probleem. Een luxe-probleem, wel te verstaan. Want amper 3 procent werkloosheid is toch fantastisch? Wie durft nu nog te beweren dat de voortschrijdende robotisering ons banen kost? Voorlopig is er meer werk dan arbeidspotentieel. En zo zijn er wel meer signalen dat de economie momenteel harder groeit dan we eigenlijk aankunnen. Schaarste dreigt aan bijna alles. Overal zijn tekorten en schieten de prijzen omhoog. Maar ook dat zijn in feite luxe-problemen, bijvangst van de ongebreidelde groei van de economie. Natuurlijk zijn er beroepsgroepen, bedrijfstakken en ondernemers die niet meedelen in de vreugde. Maar met een scala aan corona steunmaatregelen worden ook die er wel doorheen gesleept.

Gaaf landje

Puur economisch gezien lijkt Nederland zich uitstekend door de crisis heen te slaan. De statistieken zeggen genoeg: historische groeipercentages en superlage werkloosheid. Toch hoor je dit keer niemand roepen dat we in zo’n onwijs gaaf landje wonen. Het voelt ook lang niet zo goed als het eruit ziet op papier. Daarvoor zijn de onzekerheden te groot. Economische groei op zichzelf zegt dan ook helemaal niets over de werkelijke stand van een land. Waarin de zorg afdendert op code zwart en in Rotterdam dit weekend twee relschoppers werden neergeschoten door de politie. Het coronabeleid van dit kabinet mag economisch misschien succesvol zijn; op alle andere fronten faalt de regering hopeloos om de boel een beetje bij mekaar te houden.

Bruto Nationaal Geluk

Brede welvaart in een land laat zich niet alleen op geld en groei waarderen. Stop gewoon met die misleidende groeicijfers. Laat het CBS in zijn kwartaalrapportages liever kijken naar kwalitatieve maatstaven. Zodat, naast het materiele-, ook sociaal, fysiek en psychisch welzijn wordt gemeten. Vergeet Bruto Nationaal Inkomen. Bruto Nationaal Geluk is waar het echt om gaat.