BNR Perestrojkast
BNR Perestrojkast

BNR Perestrojkast

BNR Perestrojkast is de enige echte podcast van BNR over Midden- en Oost-Europa. Van Praag tot aan Vladivostok, en van Riga tot Tbilisi. Elke 14 dagen een nieuwe, verse aflevering met grote, internationale onderwerpen.

#127: Svetlana Tichanovskaja over Oorlog & Vrijheid

Op deze 5 mei kun je een exclusief interview van de Perestroj-cast horen met Svetlana Tichanovskaja. Zij is de democratisch verkozen van leider van Belarus (dixit het Europees Parlement) en strijdt voor de vrijheid van haar land, haar landgenoten en haar man. 'Het is moeilijk voor jullie om het begrip vrijheid te begrijpen' - zegt ze in BNR Perestrojkast. Tichanovskaja leeft zelf in ballingschap in Litouwen, terwijl haar man in Belarus in de gevangenis zit.

#120: Sjeng Scheijen over Russische kunst en Poetins cultuuroorlog

De Hermitage in Amsterdam: dicht. Het Filharmonisch Orkest in Rotterdam: verbreekt de banden met dirigent Gergiev. De Philharmonie in Haarlem annuleert een gepland festival rond Sjostakovitsj en Tsjaikovski. Tegelijkertijd klonk uit het Concertgebouw wél de Twaalfde Symfonie van Sjostakovitsj. En gaat de Russische prima ballerina Olga Smirnova, aangesloten bij het geweldige Bolsjoj Ballet in Moskou, nu per direct aan de slag bij het Nationale Ballet in Amsterdam. Cultuurhistoricus Sjeng Scheijen vindt hier wel wat van.

Escalatie in Oekraïne

Rusland erkent de twee afvallige provincies in Oekraïne en wil troepen sturen. Ondertussen kondigen Amerika en Europa een scala aan sancties af tegen de Russen. Wat is er gaande en welke scenario's kunnen zich de komende uren, dagen en weken voltrekken? In deze tijden van oplopende geopolitieke spanningen is het opnieuw tijd om de BNR-alliantie bijeen te roepen. Het ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in een nieuwe Oekraïne Special. Liever kijken dan luisteren? Klik dan hier. Hugo Reitsma ontvangt: Universitair docent internationale betrekkingen Arend Jan Boekesteijn, van Boekesteijn en de Wijk Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, van BNR De Wereld en de Amerika podcast