Buitenlandse Zaken werkt aan Ruslandstrategie
Terwijl Nederland wacht op de China-strategie, werkt het ministerie van Buitenlandse Zaken ook al aan een Ruslandstrategie. Streefdatum is dit najaar, blijkt uit gesprekken die de makers van de BNR-podcast Perestrojkast met betrokkenen voerden. Het ministerie bevestigt dat er dit jaar een strategie komt en voert de regie hierover. Buitenlandse Zaken houdt daartoe sessies met politieke, economische en culturele experts.
Met name de afgelopen drie jaar kwam de relatie tussen Nederland en Rusland behoorlijk onder druk te staan, zegt Laura Starink van Raam op Rusland. Onder meer door de stroeve afwikkeling van MH17, de annexatie van de Krim, economische sancties en vermeende cyberaanvallen en spionage. ‘De Nederlandse overheid kwam tot de conclusie dat er een gebrek aan kennis en beleid is.'
Belangen wegen
Tegelijkertijd zijn de Nederlandse culturele, historische en economische banden met Rusland nog altijd erg hecht. Zo weten Russische kapitaalstromen de weg naar de Amsterdamse Zuidas en de Rotterdamse haven goed te vinden, zegt Hubert Smeets van denktank Raam op Rusland.
Nú aansturen op een ramkoers met de Russen lijkt hem dan ook geen verstandige optie. Raam op Rusland neemt zelf ook deel aan de sessies met Buitenlandse Zaken. In de podcast Perestrojkast pleit Hubert Smeets voor een goede weging van de Nederlandse belangen.
Chris Stoffer, Tweede Kamerlid voor de SGP, wijst erop dat het een evenwichtige strategie moet zijn gezien de economische belangen die meespelen. 'Er zijn bedreigingen aan de oostgrens van de EU, aan de andere kant zijn die handelsbetrekkingen heel belangrijk: we exporteren zo'n 5 miljard naar Rusland toe, we importeren zo'n 15 miljard euro'.

-