#22: Poolse verkiezingen: PiS biedt bescherming

BNR Perestrojkast18 okt 201956 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

| Podcast: BNR Perestrojkast

Met Van Rijn duiden Geert Jan en Floris de uitslag van de Poolse parlementsverkiezingen van 13 oktober. De winnaar van de verkiezingen, de ultraconservatieve partij PiS, weet kiezers te verenigen en aan zich te binden door bescherming en zekerheid te bieden in onzekere tijden na de val van het communisme. Maar kan de PIS-regering het dure sociale programma blijven betalen?

En er is een primeur: de eerste reportage in Perestrojkast, gemaakt door Laurens Visser, student aan de opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede. Hij reisde af naar Lviv om uit te zoeken waarom ze daar de nieuwe president Volodimir Zelenski niet vertrouwen.

Onze regio maakt boeiende weken door. Want naast de parlementsverkiezingen in Polen is er een Poolse Nobelprijswinnares, lieten Bulgaarse voetbalfans zich van hun slechte kant zien en heeft Roemenië een nieuwe premier met een bekende naam. Geert Jan praat je hierover helemaal bij.

Ontspanning is er ook. Floris somt de heerlijkste gerechten op uit de Midden- en Oost-Europese keuken, aangedragen door volgers op twitter. Een kleine greep: satsivi (Georgië), pljeskavica (Balkan) en sklandrausis (Letland). Wat dit zijn, hoor je terug in de podcast. En we sluiten af met de mop van Joost, die voor Floris niet te begrijpen is. Maar dat is geen verrassing.

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Nederlander met Pools bloed:

Robert van Rijn

Kuifje in Lviv:

Laurens Visser

Lolbroek in Moskou:

Joost Bosman


Mede mogelijk gemaakt door