#31: En de winnaar is... Honeyland of Corpus Christi

BNR Perestrojkast7 feb 20201 uur 6 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Heel Noord-Macedonië en Polen kijkt zondag naar de Oscaruitreiking. Want de Noord-Macedonische documentaire Honeyland en de Poolse film Corpus Christi zijn genomineerd voor een Oscar. Honeyland in de categorie beste documentaire en buitenlandse film. Het heeft in die laatste categorie concurrentie van onder meer Corpus Christi.

De laatste is nog niet zien in de Nederlandse bioscoop. Maar gelukkig heeft Iwona Gusc, Poolse cultuur- en literatuurwetenschapper, hem wel bekeken. Dat Corpus Christi is genomineerd is haast geen verrassing meer. Want de Poolse film doet het goed in Hollywood. In 2015 won Ida een Oscar en vorig jaar was Cold War drie keer genomineerd. Iwona legt uit waar het succes van de Poolse film vandaan komt.

Voor Noord-Macedonië is een Oscarnominatie haast wel een unicum. In 1995 pakte Before the rain een Oscarnominatie. Met Arja van den Bergh, journalist, schrijver, programmamaker en Balkanbaby, praten we over waarom Honeyland een afspiegeling is van het leven en de samenleving in Noord-Macedonië. Over het goud van de Balkan, onderlinge solidariteit en het leven in de natuur.

Natuurlijk wordt er wel en niet gelachen om de mop van Joost. Hij heeft concurrentie van Geert Jan.

| Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Jesse Pinster

Floris Akkerman

Gasten:

Iwona Gusc

Arja van den Bergh

Mopperende moppentapper:

Joost Bosman

Speciale gast:

Geert Jan Hahn


Mede mogelijk gemaakt door