#34: De machtigste mannen en vrouw van Midden-Europa (en een beetje corona)

BNR Perestrojkast13 mrt 20201 uur 16 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We hebben de Slowaakse president Zuzanna Caputova die met haar partij nul zetels in het parlement behaalde. We hebben de Roemeense president Klaus Iohannis die dacht dat hij premier Ludovic Orban kon herbenoemen, maar werd teruggefloten door het constitutioneel hof. En er zijn eigenwijze hoofdstedelijke burgemeesters in de Visegrad-landen die veel progressiever willen zijn dan de landelijke leiders in diezelfde steden. Michiel Luining, historicus en Midden- en Oost-Europadeskundige, legt uit waar en bij wie in de Centraal-Europese landen de macht ligt. Pak je collegeschrift er maar bij.

Kazachen, Russen, Oekraïners, Oezbeken, Oeigoeren, Tataren, Doengans en ga zo maar door. In Kazachstan wonen meer dan 100 etnische groepen met verschillende religies. Die leven allemaal vreedzaam hand in hand is het beeld dat Kazachstan graag naar buiten uitdraagt. Maar de praktijk wijst anders uit en niet alleen in Kazachstan. Ook andere Centraal-Aziatische hebben te maken met etnische spanningen. En daarmee wordt de regio al snel gebombardeerd tot kruitvat. Bob Deen, senior Research Fellow bij de Security Unit van Instituut Clingendael met als specialisatie onder meer Centraal-Azië (ja, een mond vol), gaat niet mee in deze typering en legt uit hoe de regio in elkaar steekt.

Het coronavirus heeft deze 34e aflevering een beetje in zijn greep. Nee, we zijn niet ziek, maar maken deze podcast wel deels op afstand en vanuit huis. Dat thuiswerken klinkt natuurlijk hartstikke hip, maar het is natuurlijk een mooi excuus om tussen het werk door wat anders te doen. Geert Jan komt daarom met leesstips en het prachtige bordspel De rij.

Veel begreep Floris er niet van. Eind jaren tachtig haalde Michail Gorbatsjov de voorpagina van alle kranten. Waarom werd Floris niet duidelijk. Maar Gorbatsjov wakkerde het Russische vuur in hem aan. Deze maand vierde Gorby zijn 89e verjaardag en zijn geest waart nog altijd rond in en buiten het Kremlin, tot aan de Russische wens dat Vladimir Poetin tot in deze eeuwigheid president blijft.

En deze Perestrojkast is niet compleet zonder de mop van Joost.

| Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Gasten:

Michiel Luining

Bob Deen

Moppentrommel:

Joost Bosman