#4 Perestrojkarantaine: Praagse piraat provoceert Peking

BNR Perestrojkast7 apr 202031 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ahoy!

Met Michiel praten we over de burgemeester van Praag, Zdenek Hrib. Hij steekt als een van de weinige Europeanen een middelvinger op naar Peking. Heeft dat iets te maken met het feit dat deze burgemeester lid is van de Piratenpartij? En leidt dit tot een politiek conflict met president Milos Zeman, die juist een enorme China-adept is?

Waar Orban (Hon)garen bij spint

Jenne Jan woont nog maar net in Boedapest - na enkele jaren Warschau, waar hij al wel goulash at op een Poolse bruiloft - en ziet vooral de muren van zijn appartement. Vanuit daar neemt hij deel aan online persconferenties met premier Orban en de zijnen. Een enkele keer gaat hij nog wel de Hongaarse straat op, zoals naar het tiende district. Een bijzondere reportage in zijn krant De Volkskrant doet bij ons de vraag rijzen: doet ongelijkheid in tijden van corona iets met de Hongaren?

Verder ouwehoeren Floris en Geert Jan over de laatste stand (van zaken) in de Wit-Russische en Tadzjiekse voetbalcompetitie, brengen we 'het Lombardije van Roemenië' ter sprake, zien we in Bosnië de boetes voor het verspreiden van nepnieuws flink oplopen en gaan we in op het feit dat in Rusland 70 procent meer bedrijven over de kop gaan dan vorig jaar rond dezelfde periode het geval was. Een huidig effect van corona of een al erg aanwezige voorproef van wat er nog komen gaat?

Abonneren

De Perestrojkast is een podcas van BNR over Midden en Oost-Europa. Abonneer je vi Apple Podcast, Spotify of bnr.nl/peresrojkast.

Hosts

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Tsjechische Buurman en Hongaarse Buurman

Michiel Luining

Jenne Jan Holtland


Mede mogelijk gemaakt door