#6 Perestrojkarantaine: woedend op China

BNR Perestrojkast24 apr 202060 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Of is dat een vraag die überhaupt nog boven de markt hangt? Floris en Geert Jan pakken er wat argumenten bij en verwijzen door naar een gesprek met BNR's Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Nog een luistertip: Jeroen Ketting sprak een uur lang op BNR over zijn onderneming in Rusland. Ketting is wel wat gewend aan (financiële) crises, al kan hij nu ook de pandemie afvinken.

Komi en de Kaukasus

En we duiken in de twee K's: Komi en de Kaukasus. Twee uithoeken van Rusland. We stuurden moppentapper Joost Bosman maar eens op een serieuze missie naar het noorden van Rusland, waar Komi een vrij onverwachte coronabrandhaard bleek te zijn. Floris dook daarentegen in de Kaukasus, waar hij protesten in Noord-Ossetië en een kale Kadyrov aantrof.

Burgemeester Zdenek Hrib van Praag
Burgemeester Zdenek Hrib van Praag (Prokop Laichter)

In het gesprek met Zdenek Hrib, de nog jonge (1981) burgemeester van de Tsjechische hoofdstad Praag, gaat het over de rol van China in deze coronacrisis, die hij verafschuwt. 'Gebrek aan openheid en transparantie, gebrek aan inlevingsgevoel, misbruik willen maken van deze crisis die ze nota bene zelf veroorzaakt hebben: ik vind niet dat je zaken met zo'n land moet doen.'

'Nederland kan onze corona-app gebruiken'

Verder opvallend: Hrib is lid van de Piratenpartij, maar desondanks voorstander van de corona-app die in Tsjechië al is geïntroduceerd: eRouska. 'Ik kan onze app aanraden, ook aan Nederland. In z'n huidige vorm is ie veilig en een handig hulpmiddel. Wel moeten we eventuele upgrades goed in de gaten houden en onze rechten waarborgen.'

Ook praten we over de stricte lockdown ('van mij hadden de grenzen niet dicht gehoeven, wij zijn een post-communistisch land, dit past ons niet') die vlak na ons gesprek overigens werd opgeheven en over de volksbeweging die Hrib en Praag er binnen drie dagen toe bewoog om verplicht over te gaan op het gebruik op mondkapjes - iets wat bovendien door diezelfde volksbeweging werd mogelijk gemaakt.

Abonneren

De Perestrojkast is een podcast van BNR over Midden en Oost-Europa. Abonneer je via Apple Podcast, Spotify of bnr.nl/peresrojkast.

Praagse Piraat

Zdenek Hrib

Komiek in Komi

Joost Bosman

Do I speak English?

Geert Jan Hahn (moet plassen)

Knoflooksnuiver in de Kaukasus

Floris Akkerman