#8 Perestrojkarantaine: regime change en theaterterreur op de Balkan

BNR Perestrojkast21 mei 202028 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het rommelt in meerdere landen in het zuidoosten van Europa. Binnenkort aandacht voor Bosnië, met analyses van Niké Wentholt en Marjolein Koster.

De Perestrojkast is een podcast van BNR over Midden- en Oost-Europa. Perestrojkarantaine is een tijdelijke spin-off, die de coronacrisis in deze regio duidt.

Yankees op de Balkan

Deze aflevering duiken we in Kosovo en Albanië. Het coronavirus weerhield de bevolking er niet van om te protesteren tegen de politieke strubbelingen in het land. In Kosovo droeg verregaande Amerikaanse invloed bij aan regime change. Het zorgt voor tweestrijd; er is namelijk geen volk op de Balkan pro-Amerikaanser dan het Kosovaarse. Na eerder protesten vanaf het Balkan met potten en pannen kiest men er nu voor om weer naar buiten te gaan, met een heus 'proefprotest'.

Politiek theater

In de Albanese hoofdstad Tirana kwam het zelfs tot confrontaties met de politie, in het holst van de nacht nota bene. Aan de grondslag ligt de sloop van het nationale theater. Dat theater was een doorn in het oog; voor de één qua aanblik, voor de ander qua historie. Maar er zijn ook Albanezen die graag een renovatie zien, zodat het theater toch behouden blijft. Zij ketenden zich vast aan het theater, tot de politie hen onder het mom van onder meer samenscholing besloot te verwijderen. Eén van de demonstranten is Monika Kryemadhi, politica en de vrouw van president Ilir Meta. Meta en premier Edi Rama zijn lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de sloop en betekenis van dit theater.

Stefan van Dijk en Rainier Jaarsma praten ons bij over deze protesten. Never a dull moment op de Balkan.

Presentatieduo

Floris Akkerman & Geert Jan Hahn

Explicateurs

Rainier Jaarsma

Stefan van Dijk


Mede mogelijk gemaakt door