#40: Het Calimerocomplex van 'genaaid' Hongarije

BNR Perestrojkast12 jun 20201 uur 2 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Trianon-kenner Ivo van de Wijdeven vertelt waar een voorheen groot land zich nu klein in voelt. Met hem pakken we de cijfers erbij: 2 miljoen Hongaarse minderheden in 7 buurlanden, 10 jaar Viktor Orban en 100 jaar Trianon. Wat betekenen al die elementen bij elkaar? Waarom komt er oorlogstaal uit Roemenië, maar een verzoenend woord uit Slowakije? Voelen de Hongaren in Oekraïne zich benadeeld? Moeten we het ook hebben over Slovenië, Kroatië en Servië? Iemand een mening over Oostenrijk?

Ivo van de Wijdeven
Ivo van de Wijdeven (© Anne van Gelder)

Orban ging er in ieder geval met gestrekt been in, tijdens één van de maar liefst drie herdenkingen van de naar eigen zeggen 'Schande van Hongarije'. Met Ivo, auteur van onder meer De Rafelranden van Europa en Spoken van Visegrad, beschouwt de Perestrojcast na.

|Video: De speech van Viktor Orban over 100 jaar Trianon (Hongaars)

|Tekst: Vertaling van de speech van Viktor Orban (Engels)

Van Hongaarse brandy naar Moldavische wijn

Via Kalinka en Palinka is het maar een kleine stap naar Floris' pleidooi voor het investeren in Moldavische wijn, die flink te lijden heeft onder de coronacrisis. En Geert Jan duikt in Poolse peilingen, waar president Andrzej Duda er toch niet zo florissant voorstaat als hij een paar weken terug had gedacht. Daarnaast komen Pat en Mat nog even langs met hun kijk op de onbedoelde Poolse invasie in Tsjechië, en natuurlijk: de mop van The Boss.

| Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Dé Trianon-kenner van Nederland:

Ivo van de Wijdeven

Lachen met Lada's:

Joost 'The Boss' Bosman

Image

Mede mogelijk gemaakt door