#73: Die andere verkiezingen

BNR Perestrojkast6 nov '20 13:581 uur 11 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Als we de blik richten op Moldavië, via de rivier de Dnjestr verbonden met de Zwarte Zee, heeft de zittende president Igor Dodon in Maia Sandu een verrassende tegenstander voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 15 november. De eerste ronde was 1 november. Beiden moeten vol aan de bak om overwinning binnen te slepen. Want waar halen zij die extra stemmen?

Door naar Oekraïne, waar we inzoomen op de lokale verkiezingen van 25 oktober. Ze vormden een test voor president Zelensky en zijn partij Dienaar van het volk. Vorig jaar veroverden de president en zijn partij het land. Maar dat verliep afgelopen oktober anders, waarbij een bekend gezicht de president het nakijken gaf.

We steken vanuit Oekraïne de Zwarte Zee over naar Georgië. Waar Georgische droom al acht jaar de scepter zwaait. Ook dit jaar kon de oppositie deze hegemonie niet doorbreken. Deze verkiezingen heeft een flink staartje gekregen.

De eerste zin van de intro hierboven is met goedkeuring gejat van Jelger Groeneveld, onze hoofdgast in deze aflevering. Hij was als verkiezingswaarnemer aanwezig in Georgie en als analist Oost-Europa en Kaukasus volgde hij ook de verkiezingen in Moldavië en Oekraïne. We nemen met hem de drie stembusgangen door.

Jelger vertelt ook hoe het is om verkiezingen te houden in deze drie landen in coronatijden. En nu we het over corona hebben, mag Slowakije niet ontbreken. Noodgedwongen doet Victor Peeters mee aan een bijzondere wijze van coronabestrijding, waar internationale politici en medici met interesse naar kijken. Vanuit het huis van zijn schoonfamilie in Slowakije doet hij verslag van het Slowaakse experiment.

Als toetje de mop van Joost. Eentje die het voor eeuwig goed doet in Rusland.

| Podcast: BNR Perestrojkast

De hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

De verkiezingswaarnemer:

Jelger Groeneveld

De ideale schoonzoon:

Victor Peeters