#74: De nineties Rus werkt niet bij supermarkt VkusVill

BNR Perestrojkast20 nov 202060 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zo moeten we hem vooral niet zien, zegt Job Veltman. De Nederlander is mede-oprichter van de eerste winkel van VkusVill buiten Rusland. Amsterdam heeft sinds dit voorjaar deze eer, midden in de Pijp, in de Ferdinand Bolstraat. In tegenstelling tot de meeste Russische bedrijven kent VkusVill geen hiërarchie, nou ja misschien een klein beetje. Iedereen is gelijk. Een ietwat communistisch gedachtegoed dus. En dus is Krivenko zogenaamd niet de grote man.

Veltman legt uit hoe niet-Russisch VkusVill is. Dat er geen nineties Russen werken. Dat deze super kakelverse producten verkoopt, vegan en vega. Dat Amsterdam niet het eindstation is. Dat ze door heel Nederland bezorgt, behalve op de Waddeneilanden. Natuurlijk vragen we of VkusVill corruptievrije handen heeft. Of Krivenko beschikt over een 'krisja' en of ze vooral in Nederland zitten vanwege de gunstige belastingvoordelen.

Naast voedsel, ook muziek in deze aflevering. Geert Jan kruipt weer in de huid van huis-dj. Hij heeft zich verdiept in de mannen van O-Zon. De drie Moldaviërs van het beroemde nummer Dragostea Din Tei. Je weet wel: ‘Maya hee, maya hoo, maya ha, maya ha-ha’, en dan ‘Nu mă nu mă iei, nu mă nu mă iei, nu mă nu mă nu mă iei'. Hoe vergaat het deze drie mooiboys tegenwoordig? Geert Jan gooit er het ene na het andere plaatje tegenaan.

Wanneer Floris op reis is in Rusland, Oekraïne of Belarus voelt hij zich altijd een beetje schuldig. Het lukt hem maar niet om het wc-papier in de prullenbak te stoppen. Gelukkig vergeeft de barman van een café in Minsk hem.

En terug van één aflevering weggeweest: de mop van Joost Bosman. Nog beter, grappiger en begrijpelijker dan ooit.

| Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Stickeraar van VkusVill:

Job Veltman

Mopperaar:

Joost Bosman


Mede mogelijk gemaakt door