#75: De meltdown van de wereld begint in Siberië

BNR Perestrojkast4 dec 202047 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Eén ding is duidelijk: al die bosbranden in Siberië afgelopen zomer en najaar zullen vast niet helpen in de strijd tegen de opwarming van de aarde - dat, even ter info, overigens géén Russische planeet is.

Floris en Geert Jan besluiten daarom hun aardrijkskundekennis van de middelbare school maar weer eens op te vijzelen. Permafrost, toendra, methaan: tijd om op cursus te gaan bij Rúna Magnússon van de Wageningen University.

Rúna Magnússon in Tsjokoerdach, Jakoetië in 2019.
Rúna Magnússon in Tsjokoerdach, Jakoetië in 2019. (© Rúna Magnússon)

Magnússon had dit jaar maar wat graag in Jakoetië willen zitten, waar ze in de zomer normaliter 6 weken doorbrengt in verband met haar promotieonderzoek. Maar dit jaar niet, want: corona.

Met Magnússon reizen we dan maar virtueel af naar Tsjokoerdach, liggend in een district dat klaarblijkelijk 2,5 keer zo groot is als Nederland en met maar enkele duizenden inwoners. Daar staat het onderzoeksstation Kytalyk, waar Wageningen University en ook de VU samenwerken met de Russische Academie voor Wetenschappen in Jakoetië.

In december is deze plek trouwens alleen bereikbaar met de sneeuwmobiel of slee; het weerstation is op twee uur 'sleetje rijden' van Tsjokoerdach vandaan.

Rúna Magnússon in Tsjokoerdach, Jakoetië in 2019. Op afbeelding twee een ijswig blootgesteld door erosie langs één van de vele oevers.
Rúna Magnússon in Tsjokoerdach, Jakoetië in 2019. Op afbeelding twee een ijswig blootgesteld door erosie langs één van de vele oevers. (© Rúna Magnússon)

Gelukkig vriest het momenteel dat het kraakt in Tsjokoerdach (variërend van -25 tot -37 graden celsius), maar de 'instart' van de winter liet veel langer dan normaal op zich wachten. Magnússon praat ons bij over het mondiale gevaar van klimaatverandering in Siberië, en duidt de woorden van Vladimir Poetin.

En wees trouwens gewaarschuwd, want als die permafrost ontdooit, kúnnen er ook nieuwe griepvirussen vrijkomen die nu nog fijn zijn dichtgevroren.

Boeken!

Voor de fans van literatuur uit onze regio is het trouwens weer dé tijd van het jaar; want wat doe je je partner, minnares of kleinzoon nou eigenlijk cadeau? Geert Jan las de nieuwste vertalingen van Hordubal van Karel Capek en Het Zout der Aarde van Józef Wittlin. Mooi werk van Irma Pieper, Dirk Zijlstra en de Wereldbibliotheek. Floris vroeg vervolgens naar het aantal ballen.

Overigens ook alvast een shoutout naar 'Het is het oorlog, maar niemand die het ziet' (Huib Modderkolk), 'From Russia with Blood' (Heidi Blake) en 'De Reparatie van de Wereld' (Slobodan Snajder).

Zwarte Vierkanten!

Floris dook op zijn beurt in hét zwarte vierkant van Kazimir Malevitsj. En blikt terug op een iconisch bezoek aan Kampen.

Journalisten kijken naar het zwarte vierkant, in de Tretjakov-gallerij in Moskou.
Journalisten kijken naar het zwarte vierkant, in de Tretjakov-gallerij in Moskou. (YURI KADOBNOV / AFP)

Ontdooid presentatieduo

Geert Jan Hahn [Vanaf 02:15 boekentips]

Floris Akkerman [Vanaf 09:40 museaal met Malevitsj]

[Vanaf 12:40] Heimwee naar het mos van Tsjokoerdach

Rúna Magnússon

[Vanaf 43:00] Opgewarmde barman

Joost Bosman

Keynote speaker en liefhebber van Siberische vegetatie

Vladimir Vladimirovitsj Poetin