#78: Zonder het Kremlin geen Noord-Korea

BNR Perestrojkast17 dec 202051 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Mocht Pyongyang het Russische vaccin wél inslaan dan is dit het meest recente voorbeeld van de relatie tussen Noord-Korea en Rusland. Maar hun band gaat verder terug. Sterker, communistisch Moskou heeft een flinke hand gehad in het ontstaan van Noord-Korea en de Kim-dynastie. Een relatie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Want Pyongyang kan momenteel in tijden van nood rekenen op Rusland.

Tijdens de Koude Oorlog loopt Noord-Korea lang niet zo braaf achter Moskou aan als de Sovjetleiding had gehoopt. De Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung, met een Sovjet-verleden, trekt zijn eigen plan. Zijn opvolger Kim Jong-il, tijdens zijn jeugd bekend als Joeri Irsenovitsj Kim, kan beter door een deur met Vladimir Poetin. De huidige baas van het land, Kim Jong-un, heeft de Russische president minder hoog op zijn lijst van vrienden staan. Maar Pyongyang afvallen doet Moskou niet.

Casper van der Veen, schrijver van De Kim-dynastie, geschiedenis van Noord-Korea, diept voor de Perestrojcast de relatie tussen Moskou en Pyongyang uit. Over het Stalinisme als voorbeeld voor Noord-Korea, Gorbatsjovs afkeer van het regime en Poetins open hart.

Bij afwezigheid van Geert Jan is Casper is tevens gast-host van deze aflevering. Hij komt zelfs met een mop. Net als Joost. Dus twee moppen voor de prijs van één.

Floris duikt in de Poolse, Russische en Letse zoektermen op Google over 2020. Elk jaar komt Google met een overzicht per land. Dat levert voor deze drie landen een aantal opmerkelijke zoekopdrachten op. In ieder geval ter inspiratie voor Kerstmis.

| Podcast: BNR Perestrojkast

Host:

Floris Akkerman

Gast-host

Casper van der Veen

Grote afwezige:

Geert Jan Hahn

Kremlinwatcher:

Joost Bosman


Mede mogelijk gemaakt door