#79: Liever dier dan mens

BNR Perestrojkast23 dec '20 17:2449 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Daarmee staat deze laatste aflevering van het jaar geheel in het teken van boeken. Want wat is er mooier deze dagen dan het te hebben over boeken? Naast het luisteren van deze podcast. Niets natuurlijk.

We gaan in op Van Os' zoektocht naar het leven van Mala, de joodse hoofdpersoon in Liever dier dan mens (hier te bestellen). Op wonderbaarlijke wijze weet zij de oorlog te overleven. Maar Van Os' zoektocht is nog niet voltooid... Aan de hand van Liever die dan mens duiken we in het Polen van vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen joden het allesbehalve makkelijk hadden en belanden we bij de totale Poolse held van de oorlog, Witold Pilecki.

Het volgende boek van Van Os zit er al aan te komen. Dat speelt zich af in Albanië en daarvoor laat hij zich inspireren door twee boeken over dat land.

Het goede nieuws is dat Geert Jan weer van de partij is. En wat een rentree maakt hij. Hij laat je verschillende Balkanvarianten van Jingle Bells horen. Ook maken we de winnaar bekend van onze prijsvraag op twitter. En leren we van Joost een Russische uitdrukking ter inleiding van zijn begrijpelijke mop.

| Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Prijzenpakker:

Pieter van Os

Zijn boekentips:

-Auschwitz in England door Mavis M. Hill en L. Norman Williams

-The Auschwitz volunteer: beyond bravery door Witold Pilecki

-Vrijwillig naar Auschwitz van Witold Pilecki, de man die in Auschwitz infiltreerde door Jack Fairweather

-Am I A Murderer? Testament Of A Jewish Ghetto Policeman door Calel Perechodnik

-De papieren heilstaat door Rudie Kagie

-King Zog door Jason Tomes

Moskouse geit:

Joost Bosman