#80: In Bosnië sterven vluchtelingen, maar niemand die het ziet

BNR Perestrojkast4 jan 202130 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Er zijn meerdere vluchtelingenkampen in het noordwesten van Bosnië, maar sinds het kamp Lipa vlak voor kerst in vlammen opging, is dat voor de rest van de wereld nu de bekendste. Het Moria van de Balkan, vergelijkbaar met de uitzichtloze situatie op Lesbos.

Geen zin in Sarajevo

Deze vluchtelingenproblematiek concentreert zich rond de stad Bihac. Lipa ligt hemelsbreed op nog geen tien kilometer van de grens met Kroatië, en dus met de Europese Unie. Het dilemma voor Bosnië en haar grenslanden, evenals de soms dreigende humanitaire ramp is zeker niet nieuw, maar haalt dankzij de brand weer de buitenlandse bladen. Zelfs de Europese Unie maakt weer enkele miljoenen euro's over naar Sarajevo, in de hoop op (of tegen beter weten in) dat de situatie in de loop van de winter verbetert. Wat dat betreft deden de beelden van vluchtelingen in de sneeuw bij afbladderende tentdoeken hun werk.

Maar wat is er nou aan de hand? Waarom lijkt een oplossing zo ver weg te zijn? Mag Brussel deze situatie 'afkopen', en is Bosnië dan wel verplicht om uiteindelijk dat geld goed te spenderen? En hoe kan het dat er mensen doodgaan, maar dat niemand dat überhaupt benoemt? En waarom hebben veel vluchtelingen überhaupt weinig tot geen interesse in tijdelijke huisvesting in Bosnië?

Nederlander in Bihac

Niels van Slooten woont met zijn Nederlandse gezin in Bihac. Hij runt daar het reisbureau JoSiJo, maar door de coronapandemie besteedt hij zijn tijd voornamelijk aan het bijstaan van vluchtelingen, die door nieuwe maatregelen van de lokale autoriteiten in Bosnië zelf lang niet altijd recht hebben op enige vorm van opvang.

Ook Marjolein Koster schuift aan, de Balkan-watcher van onder andere BNR. Zij bezocht de vluchtelingenkampen op de grens meerdere keren, waaronder nog kamp Lipa in november, vlak voor de brand.

Host:

Geert Jan Hahn

Gast-host

Marjolein Koster

Grote afwezige:

Floris Akkerman

Onze man ter plaatse

Niels van Slooten

Meer weten over dit onderwerp?

Recente publicaties van Marjolein over kamp Lipa en haar bezoek aan de regio rond Bihac vind je hier en hier.

Wil je een na de coronapandemie weer op vakantie naar Bosnië of wil je graag contact met Niels opnemen om meer te weten over hulp aan de vluchtelingen? Benader hem via de website van JoSiJo.

Ook kun je, indien je een financiële bijdrage wilt leveren en je meer wilt verdiepen, deze en deze websites eens bekijken.

*Tijdens de opname en in deze tekst hebben we bewust gekozen voor het hanteren van de term 'vluchtelingen' en deze niet te pas en te onpas te vermengen met de term 'migranten'. Veel vluchtelingen die momenteel in Bosnië zijn komen uit oorlogsgebied of een onveilige situatie, al zijn er ongetwijfeld ook 'gelukszoekers' met puur economische motieven. Voor de helderheid kiezen wij echter voor het continu aanhouden van de term 'vluchtelingen', waarbij indien nodig duiding en context wordt gegeven.

In beeld: Bihac en kamp Lipa, op 10 kilometer van de EU-grens.

Eind september 2020. Vluchtelingen uit Bangladesh staan bij vluchtelingenkamp Lipa. Rond die tijd waren de kampen overvol, vooral door de aanhoudende komst van vele illegale migranten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. ELVIS BARUKCIC / AFP
Eind september 2020. Vluchtelingen uit Bangladesh staan bij vluchtelingenkamp Lipa. Rond die tijd waren de kampen overvol, vooral door de aanhoudende komst van vele illegale migranten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. ELVIS BARUKCIC / AFP
Op 23 december brandt kamp Lipa af, naar verluidt aangestoken door woedende (oud-)bewoners van het kamp.  AFP
Op 23 december brandt kamp Lipa af, naar verluidt aangestoken door woedende (oud-)bewoners van het kamp. AFP
Vluchtelingen verlaten kamp Lipa bij Bihac, eind december. EPA/FEHIM DEMIR
Vluchtelingen verlaten kamp Lipa bij Bihac, eind december. EPA/FEHIM DEMIR
Bosnische soldaten bouwen op nieuwjaarsdag nieuwe opvangtenten in kamp Lipa. EPA/FEHIM DEMIR
Bosnische soldaten bouwen op nieuwjaarsdag nieuwe opvangtenten in kamp Lipa. EPA/FEHIM DEMIR