#83: Waarom zwerfdieren niet weg zijn te denken in Centraal- en Oost-Europa

BNR Perestrojkast29 jan 20211 uur 5 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dieren spelen een rode draad in het leven van onze regio. Ze worden bezongen, vertroeteld, mishandeld en er wordt geld mee verdiend in de vorm van corruptie. Dieren krijgen ook ruim aandacht in de Centraal- en Oost-Europese literatuur en media. Denk aan het boek Dansende Beren van Witold Szablowski. Verder het fotoproject van twee Nederlandse fotojournalisten in Roemenië afgelopen jaar, geheten Beren in de achtertuin. Geert Jan en Floris schreven over zwerfhonden en andere dieren in Oost-Europa en Centraal-Azië.

Dit riep bij de Perestroj-cast vele vragen op. Waarom zijn (zwerf)dieren niet weg te denken in het leven in Oost-en Centraal-Europa? Waarom gaan ze in Oost-Europa zo wreed en tegelijkertijd lief met dieren om? En is de angst voor zwerfhonden terecht?

De twee gasten in deze dierenaflevering weten alles over dit onderwerp. Van historicus Guido van Hengel verschijnt komende maand Roedel - een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië. Hierin beschrijft hij de geschiedenis van het voormalige Joegoslavië en de ontwikkeling van Bosnië en Servië met honden als rode draad. En we hebben Joost van Egmond, voormalig correspondent in Servië en hoofdredacteur van het tijdschrift Donau, over Midden- en Zuidoost-Europa. Die zich in zijn Servische dorp ontfermt over zwerfdieren.

Vrijwel deze hele aflevering staat in het teken van dieren. Geert Jan is gedoken in de relatie tussen dieren en biermerken en komt tot interessante vondsten. Alleen Floris en Joost houden zich niet aan het thema. Floris vraagt zich af wat er van oud-president Dmitri Medvedev (Van de Beer) is geworden en wat zijn invloed is in Rusland. De mop van Joost gaat over monniken en bietensoep.

| Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Dierenliefhebbers:

Guido van Hengel

Joost van Egmond

Kartuizer monnik:

Joost Bosman