#85: De Grote Wit-Ruslandshow

BNR Perestrojkast12 feb '21 13:553 uren 53 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een uitzending waarin wordt gelachen, gedronken (kefir en Baltika-bier) en gegeten (augurken, chocola en sirniki). We hebben het over Sex and the city. Over sirniki. Over kefir. Over buurtprotesten. Over repressie als exportproduct. Over in bed met Wit-Russen. Over de pannenkoeken van Koen Verhelst. Over opspelende darmen. En we hebben een nieuwtje. De bloopers en versprekingen hebben we erin gelaten. Net als de drinkpauzes.

We hebben Franka Hummels in de uitzending. Want wat is de Grote Wit-Ruslandshow zonder dé kenner van Belarus? Waar velen in het protest een feministische revolutie zien, heeft Franka een andere mening over de bepalende rol van vrouwen tijdens de protesten.

Vervolgens schakelen we over naar Letland waar Koen Verhelst, correspondent Baltische landen, ons bijpraat over waarom Litouwen zich zo bemoeit met Belarus. Ook kijkt hij samen met Geert Jan, die zijn debuut maakt als BNR's Europa-commentator, of de EU nog wat kan betekenen.

 Drank, spijzen, literatuur en schoonmaakmiddelen.
Drank, spijzen, literatuur en schoonmaakmiddelen. (FOTO: Geert Jan Hahn)

Van hieruit gaan we in een adem door naar Ron Keller, oud-ambassadeur in Kiev, Beijing, Ankara en Moskou, voor een geopolitiek rondje langs Oekraïne, China en Rusland. Wat hebben zij met Belarus van doen?

Tot slot komt Michiel Driebergen aan het woord. De enige Nederlandse journalist, samen met Step Vaessen, Emilie van Outeren en Floris, die de afgelopen zes maanden voet zette op Belarussische bodem. Met hem duiken we in op de vraag waar dat vuur, die energie, onder de demonstranten vandaan komt.

Spoorboekje

Om door de bomen het bos enigszins te kunnen zien, hierbij een spoorboekje van de uitzending.

00:00:00 – Intro

00:12:51 - Deel 1: Actualiteit

00:19:07 - Deel 2: Een feministische revolutie? Met Franka Hummels.

01:02:50 - Deel 3: Ballingenoord Litouwen. Met Koen Verhelst.

02:06:14 - Deel 4: Geopolitiek rondje. Met Ron Keller.

03:02:08 - Deel 5: Het vuur onder de demonstranten. Met Michiel Driebergen.

03:47:54 - Deel 6: Mop

03:49:49 - Uitro

03:52:26 - Einde

 Michiel Driebergen in actie.
Michiel Driebergen in actie. (FOTO: Geert Jan Hahn)

| Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman