#90: Een voor allen, allen tegen Borisov

BNR Perestrojkast9 apr '21 20:3850 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Vorig jaar klonken er massale protesten in het land tegen de zittende premier Bojko Borisov. Zijn centrumrechtse parij GERB werd bij de verkiezingen op 4 april opnieuw de grootste, maar verloor wel ten opzichte van de vorige verkiezingen én zag één en al uitsluiting door potentiële coalitiepartners. De door velen verfoeide Borisov is zijn plek op de troon sinds de parlementsverkiezingen dus niet zeker. Met Boriana Petkova, strafrecht advocaat en partner bij Baumgarten CS Advocaten Den Haag, en Antoaneta Dimitrova, hoogleraar Comparative Governance aan de universiteit Leiden, duiden we de verkiezingen. Beiden zien een aantal lichtpunten, waar de Bulgaren garen bij kunnen spinnen.

Lovende woorden klinken er in deze aflevering voor de nieuwe Kosovaarse president Vjosa Osmani. Ze zijn afkomstig van Stefan van Dijk, die in haar communicatieteam zat bij de eveneens recente parlementsverkiezingen. Van Dijk vertelt aan Geert Jan wat Osmani's geheim is, waarmee ze de Kosovaren voor zich heeft gewonnen.

Floris moest kiezen tussen het Oekraïense en Russische nieuws van deze week: Navalny, de Sovjetversie van The Lord of the Rings, de sluiting van Ruslands beroemdste supermarkt Jelisejevsky of de dreigende opleving van de oorlog in Oost-Oekraïne. Het werd dat laatste. Floris ziet overeenkomsten met de aanloop naar de oorlog in Georgië in 2008.

Meer weten over de oorlog in Oost-Oekraine? Of over het fraaie Lviv? Abonneer je dan hier op de tweewekelijkse nieuwsbrief van onze makker Michiel Driebergen.

Natuurlijk heeft ons aller Joost een fraaie mop in huis, passend bij het hoofdgesprek Bulgarije.

|Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Bulgarije-experts

Boriana Petkova

Antoaneta Dimitrova

Voor al uw moppen:

Joost Bosman