#93: Praag en Moskou schrijven nieuw John le Carré-scenario

BNR Perestrojkast30 apr 202148 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zie hier het John le Carré-scenario dat zich in de afgelopen maand afspeelde tussen Tsjechië en Rusland, maar dan in het echt. Praag gooide 88 Russische diplomaten en ambassademedewerkers het land uit. Ongekend. De Tsjechische regering beticht Russische diplomaten namelijk van betrokkenheid bij een explosie in 2014 in het land - dat zouden dus eigenlijk inlichtingenofficieren zijn. En als reactie daarop stuurt Moskou vervolgens op haar beurt dan ook weer twintig Tsjechische families het land uit.

Tsjechië staat er niet alleen voor. Want andere Centraal-Europese landen scharen zich achter Praag en vinden vervolgens Rusland tegenover zich. Zie hier een rel van internationale allure, alleen nog niet opgemerkt door West-Europa. Maar wel door de Perestrojkast.

Met Laura Postma, jarenlang correspondent in Praag en Bratislava, duiken we in op de vragen die hierbij spelen. Zijn er keiharde bewijzen dat de Russen achter deze explosie zitten? Welk belang heeft de Tsjechische regering om de Russen zo de maat te nemen? Waarom verklaren andere landen zich solidair met Praag? En hoe reageert Moskou?

Bulgaarse schaakkampioene

Natuurlijk verwelkomt Floris Geert Jan, die terug is van een week vakantie. Waarin hij van de Sloveense en Georgische wijn genoot. Hij las ook nog eens een boek en niet zomaar een: De avant-gardisten van Sjeng Scheijen. Geert Jan is er dolenthousiast over en vertelt waarom. In een adem pakt hij de verkiezingen in Albanië erbij.

Floris heeft een oogje op een Bulgaarse schaakkampioene en komt met Sovjet-progaganda aanzetten.

En dan is er de mop van Joost. Die, hoe kan het ook anders, niet wordt begrepen. Hoewel, door een iemand wel. Voor de helft.

|Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Inlichtingenofficier:

Laura Postma

Ezel:

Joost Bosman