#95: Onverwachts wisselen Albanië en Noord-Macedonië van EU-stuivertje

BNR Perestrojkast21 mei 202158 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Wat heeft Sofia opeens tegen Skopje? Hoe landt deze ontwikkeling in Noord-Macedonië? Het land liet zelfs zijn naam veranderd om in een goed blaadje te komen staan. En hebben Frankrijk en Nederland, die zich twee jaar geleden verzetten tegen EU-toetredingsgesprekken met Albanië, hun bezwaren laten varen? Met Clingendael-onderzoeker Wouter Zweers zoeken we deze kwestie tot de bodem uit.

In het tweede deel van het gesprek met Wouter gaan we in op de eventuele, mogelijke, waarschijnlijke EU-toetreding door de Balkanlanden Servië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina en Kosovo. Ooit. Want je hebt een lange adem nodig om toe te treden tot de EU-club. De vier landen worden op de proef gesteld door zichzelf en de EU. Wouter vertelt welke landen de beste papieren heeft.

We herinnert zich nog 1944 van Jamala? Of Tanel Padar & Dave Benton met Everybody? Respectievelijk de Oekraïense en Estse winnaar van het Eurovisiesongfestival, deze week neergestreken in wereldstad Rotterdam. Het liedjesfestijn heeft de Perestroj-cast in in de greep. Eurovisiesongfestival-fan Jan-Hendrik van Sligtenhorst noemt het 'misschien wel de leukste bijzaak in het leven', zeker als de Baltische, Centraal- en Oost-Europese landen zingen. Want dan komt er meer bijkijken dan slechts een liedje, betoogt hij in deze 95e aflevering. Wouter - blij met zijn dagje uit - geniet mee.

Ook hebben we het over Rusland. Nee, niet over de Russische inzending voor het Eurovisiesongfestival. In het grootste land ter wereld draait nu toch echt een andere wind. Zelfs het metropersoneel is niet veilig voor het Kremlin.

Veelzijdig als Wouter is, heeft hij ook een mop in huis. Eentje over de Balkan. Eentje die de Perestroj-cast snapt. Dat kunnen we niet echt zeggen over de schuine mop van ons aller Joost.

|Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Dagjestoerist:

Wouter Zweers

Pornoster:

Joost Bosman