#96: Kati Piri (PvdA): Bescherm Belarussen in Nederland

BNR Perestrojkast27 mei '21 14:1036 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Belarussen moeten zich kunnen melden bij Nederlandse instanties als ze zich geïntimideerd voelen, zegt Piri. 'Waar het kan en waar het noodzakelijk is, kan desnoods extra bescherming worden geboden.' Piri zegt signalen te ontvangen van Belarussen die zich sinds zondag hier niet veilig wanen. Ze gaat Kamervragen stellen over de situatie van de Belarussische diaspora in Nederland. Piri ontmoet morgen oppositieleider Svetlana Tichanovskaja die op bezoek is in Nederland en ook heeft afgesproken met premier Mark Rutte.

Met het oog op de Belarussische diaspora richt Piri zich ook tot Brussel. Die moet eisen dat alle politieke gevangen in Belarus moeten worden vrijgelaten. Ze wil dat door middel van sancties Loekasjenko's staatsbedrijven worden aangepakt. Brussel buigt zich momenteel over een sanctiepakket tegen Belarus. Demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken zei vanochtend tegen BNR dat de EU-regeringen mikken op sancties tegen staatsbedrijven en personen.

Deur

Sinds de gebeurtenissen van afgelopen zondag voelt Ilja Sjtsjarbitsky zich niet veilig in Nederland. Hij pakt niet het vliegtuig richten Belarus, Rusland of Oekraïne. Niet zonder risico doet hij zijn verhaal in deze Perestrojkast die geheel is gewijd aan de aan de door Loekasjenko gedwongen Ryanair-landing in Minsk afgelopen zondag. Met aan boord Protasevitsj die op het vliegveld samen met zijn vriendin werd gearresteerd.

Sjtsjarbitsky juicht Piri's voorstellen toe, maar vraagt zich tegelijkertijd af bij welke instanties hij zich kan melden. 'Wie moet ik bereiken om mij veilig te voelen? Kan ik de deur uit?'

Hij heeft niet de illusie dat Nederland de Belarussische diaspora volledig kan beschermen en verwijst naar de dood van twee Iraanse oppositieleden in Nederland. 'Wie kan Nederland wel beschermen?'

|Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Belarussische diaspora:

Ilja Sjtsjarbitsky (dubbel paspoort)