#97: Van Pandev tot rivierkreeftjes: het EK van de Perestroj-cast

BNR Perestrojkast18 jun '21 14:171 uur 16 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Deze aflevering is bijna geheel gewijd aan het Europees kampioenschap voetbal. Wat doet dit toernooi met de landen in onze regio? Welke sentimenten spelen hierbij? Want vroegere oorlogen en burenruzies kunnen altijd opspelen op het voetbalveld in Centraal- en Oost-Europa.

Met Rainier Jaarsma vanuit Skopje bespreken we de voetbalsentimenten op de Balkan. Wat zei Arnautovic volgens hem wat Noord-Macedonië zo griefde? Hoe groot is Pandev in Noord-Macedonië? Waarom zitten de Grieken, die niet eens deelnemen, dwars?

Tsjechië en Slowakije vielen op in de eerste speelronde. In positieve zin. Tsjechië pakte Schotland in. Slowakije verraste tegen Polen. Victor Peeters woont zelf in Brno en vertelt over de waanzinnige voetbalvreugde in Tsjechië en Slowakije. Toch?

In de derde helft gaat onze Joost vanuit Moskou strooien met voetbalanekdotes en moppen. Centraal staat de vraag: waarom presteert Rusland zo matig op voetbalgebied? En natuurlijk heeft Joost een voetbalmop.

De liefhebber van voetbalfeiten komt ook aan zijn trekken. Welke Tsjech scoorde in de EK-finale van 1996? Waardoor liep de Sovjet-Unie de finale van 1968 mis? Waar speelde Rinat Dasajev (doelman bij die ongelooflijke goal in 1988 door Van Basten) in Spanje? Voor alle voetbalfeiten en statistieken uit onze regio debuteert voetbaldier Michaël Roele.

Zeiden we dat deze aflevering bijna geheel is gewijd aan de voetbal? Zo'n vijf minuten niet. Die gaan over het duel tussen Biden en Poetin. Floris vertelt waarom de Russen opgetogen zijn over deze top.

|Podcast: BNR Perestrojkast

Bondscoaches:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Centrumspits:

Michaël Roele

Linksvoor:

Victor Peeters

Rechtsvoor:

Rainier Jaarsma

Doelman:

Joost Bosman