#103: FC Sheriff Tiraspol voor dummies

BNR Perestrojkast10 sep '21 10:3059 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In deze aflevering leggen we samen met Clingendael-onderzoeker Bob Deen uit wat het verhaal is achter deze club. Wie zijn de eigenaren? Naar welke obscure plek van Europa reizen de sterspelers van Real Madrid en Inter Milaan af? Wordt Sheriff ingezet als politiek en nationalistisch vehikel à la de ex-Joegoslavische clubs in de jaren negentig? En hoe komt Floris aan die sjaal?

Bob weet alles over de 'de facto staat' Transnistrië waar FC Sheriff ligt. Zelfs over de gangsters aldaar kan hij vertellen. Geert Jan en Floris doen ook een duit in het zakje naar aanleiding van hun bezoek in respectievelijk 2012 en 2017 aan Transnistrië: over een schoenenfabriek, plastic geld en Lenin met een cape.

De voetbalkennis komt van Michaël Roele. Die vertelt over de kansen van FC Sheriff in de Champions League. Het eerst CL-duel, op 15 december, gaat meteen om het kampioenschap van de 'bevroren conflicten': FC Sheriff versus Sjachtar Donetsk, de andere poulegenoot van Sheriff naast Real Madrid en Inter Milaan.

Daar blijft het niet bij. De Russische parlementsverkiezingen van 26 september komen aan bod. Waarom wordt de strop om de oppositie steeds strakker aangetrokken? De septembermaand heeft nog wat in petto. 14 september ziet een nieuw kennisplatform over Rusland en Oost-Europa, onder leiding van Bob, het levenslicht, genaamd REKA. Voor de opening kun je je hier aanmelden. Waarom is dit platform zo van belang? Bob legt uit.

En voor de 103e keer komt Joost met een mop. Je moet het maar kunnen. Petje af.

|Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Kroegtijger:

Bob Deen

Troetelbeer:

Joost Bosman