#106: Rusland kan geen goed doen in Armenië

BNR Perestrojkast28 okt 202152 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Reizend door Armenië vorige maand viel Floris op hoe weinig geliefd Rusland is onder Armeniërs op straat. Het vertrouwen in het Kremlin als beschermheer blijkt niet groot. Armenië stond er immers alleen voor tegenover Azerbeidzjan in de oorlog om de regio Nagorno-Karbach vorig jaar. Waar komt dit wantrouwen vandaan en waarom kon Jerevan niet rekenen op Moskou?

Floris dook naar het zuiden van Armenië om antwoord te vinden op deze vragen. Hij stuitte op gemaskerde Azerbeidzjaanse soldaten, de Russische geheime dienst, reclame voor Poetin en zag begraafplaatsen met graven van omgekomen Armeense soldaten. In deze aflevering blikt hij terug op het land dat hij sinds zijn bezoek maar niet uit zijn hoofd krijgt en dat nog altijd is ondergedompeld in oorlogsrouw.

Maar er is meer. Op uitnodiging van Geert Jan brengt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg een ode aan de Hongaar, 65 jaar geleden na de Hongaarse opstand. Maar is hij wel zo lovend over de Hongaren? Luister ook naar het gesprek dat Bernard in de Wereld had met PvdA-Kamerlid Kati Piri over de opstand van toen.

In zowel Floris' verhaal als dat van Bernard duikt Stalin op. De grote leider speelt een rode draad in deze aflevering. Zo ook in het item over het nieuwste boek van Michel Krielaars De klank van de heilstaat, musici in de tijd van Stalin. Hier te bestellen. Wat dit boek het vermelden extra waard maakt, is de Spotify-playlist die eraan zit gekoppeld met dezelfde naam als Michels boek.

En ondanks dat hij het druk had, vond Joost toch nog tijd voor een mop. Wat zou de Perestrojkast zijn zonder zijn man in Moskou. En nee, Stalin komt niet voor in de mop.

|Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Coryfee

Bernard Hammelburg

Kuifje in Moskou

Joost Bosman