#108: Kazachstan als groen voorbeeld voor petrostaten

BNR Perestrojkast9 nov '21 16:4759 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Als dat lukt, is Kazachstan een voorbeeld voor andere landen, zoals Azerbeidzjan. Maar hoe kan Brussel hierbij helpen? Moeten hiervoor niet eerst nog heel wat obstakels uit de weg worden geruimd? En waarom hebben Brussel en Kazachstan hierbij baat? Van Schaik, Head of Unit EU & Global Affairs bij Instituut Clingendael en coördinator van het Clingendael-onderzoek op het gebied van klimaatverandering en duurzame ontwikkeling, schreef een artikel over Europese groene energiediplomatie met Kazachstan. Waarom nam zij juist Kazachstan onder de loep? Ze vertelt erover in deze aflevering.

Koude kleren

Over naar het volgende nieuwsitem. De Perestroj-cast zit boven op de actualiteit: de migrantencrisis aan de Pools-Wit-Russische grens. Floris sprak met de Wit-Russische schrijver Sasja Filipenko over waarom Loekasjenko bewust migranten naar de EU stuurt. Filipenko gaat ook in op zijn boek De ex-zoon (hier te bestellen) dat deze maand op de Nederlandse markt is verschenen. In deze roman raakt de hoofdpersoon in coma, en dat heeft Loekasjenko ook voor ogen met zijn eigen land, vertelt Filipenko.

Formeren kun je leren. Onze regio heeft wellicht nóg een voorbeeldfunctie, voor Den Haag deze keer. Landen als Tsjechië, Roemenië lijken hard op weg naar de vorming van een nieuwe regering. Bulgarije gaat dit jaar voor de derde keer naar de stembus, maar kan nog altijd eerder een kabinet in elkaar hebben gezet dan Nederland. Geert Jan lepelt de stand-van-zaken achteloos op.

Joost heeft zoals altijd een dijk van een mop in huis en blikt nog even terug op de uitzetting van zijn vriend en Ruslandcorrespondent Tom Vennink. Het is hem niet in de koude kleren gaan zitten.

|Podcast: BNR Perestrojkast

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Groene energieprinses:

Louise van Schaik

Moppentapper in last:

Joost Bosman