#110: Een gespleten Oekraïense familie

BNR Perestrojkast9 dec 20211 uur 26 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hoe uit het geruzie tussen Oekraïne en Rusland zich op familieniveau? We duiken daarom in de Oekraïense familiewortels van Lisa Weeda. In oktober kwam Lisa's eerste roman uit over haar familiegeschiedenis, getiteld Aleksandra.

Lisa staat midden in een familie waarvan sommigen pro-Europees zijn en anderen pro-Russisch. Een geruzie, gedoe, een conflict dat teruggaat naar 2014 en deze week de voorpagina's haalde met de virtuele top tussen Vladimir Poetin en Joe Biden.

Volgde Lisa's familie deze ontmoeting? Gaan haar familieleden elkaar te lijf straks tijdens het kerstdiner of doen ze alles om de lieve familievrede te bewaren? En natuurlijk gaan we het hebben over het boek Aleksandra zelf. Waar Geert Jan zo zijn eigen gedachten over heeft. En Lisa draagt voor uit eigen werk. 

Daar blijft het niet bij. Voor de donkere decemberdagen hebben Lisa en Floris lees- en kijktips over Oekraïne en Gorbatsjov. En er is nieuws over Nino Haratischwili, de schrijfster van Het achtste leven.

Geert Jan komt met een eindejaarslijst. Wie zijn de machtige vrouwen en mannen in onze regio?

En er is de enige, echte Joost Bosman. De beste moppentapper van het journaille, die mee moest naar een Oekraïens politiebureau.

De Moldavische wijn uit deze aflevering is hier te bestellen. 

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Schrijverstalent van het jaar:

Lisa Weeda

Moppentapper van het jaar:

Joost Bosman