#119: De kerk, Poetin en Oekraïne

BNR Perestrojkast10 mrt 202252 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Als een van de weinigen zou het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk vooraf hebben geweten van de Russische inval in Oekraïne. Volgens de Russische krant Novaja Gazeta was patriarch Kirill al op de hoogte. Het laat opnieuw zien hoe dichtbij Kirill staat bij Vladimir Poetin en daarmee ook het bewijs van de innige band tussen kerk en staat. 

In deze aflevering geen hard oorlogsnieuws of een andere laatste stand van zaken in Oekraïne en Rusland. We richten ons tijdens de oorlog in Oekraïne op podcast-afleveringen die dieper op de zaken ingaan. In deze aflevering daarom aandacht voor de Russisch-orthodoxe kerk. Want welke rol speelt de Russisch-orthodoxe kerk kerk in Poetins gedachtegoed en dus ook in de oorlog in Oekraïne?  

Met Hubert Smeets (historicus, oud-correspondent in Rusland en mede-oprichter van denktank Raam op Rusland) geven we, of eerder hij, antwoord op de vragen: welke rol heeft de Russisch-orthodoxe kerk in Poetins Rusland, hoe kijkt de Russisch-orthodoxe kerk naar Oekraïne, welke houding neemt ze op zich in de oorlog in Oekraïne en welk historisch Rusland heeft Poetin voor ogen als de Russisch-orthodoxe kerk zo’n centrale rol speelt? 

Hosts:

Geert Hahn 

Floris Akkerman

Gast:

Hubert Smeets