#120: Sjeng Scheijen over Russische kunst en Poetins cultuuroorlog

BNR Perestrojkast17 mrt 202245 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Hermitage in Amsterdam: dicht. Het Filharmonisch Orkest in Rotterdam: verbreekt de banden met dirigent Gergiev. De Philharmonie in Haarlem annuleert een gepland festival rond Sjostakovitsj en Tsjaikovski. Tegelijkertijd klonk uit het Concertgebouw wél de Twaalfde Symfonie van Sjostakovitsj. En gaat de Russische prima ballerina Olga Smirnova, aangesloten bij het geweldige Bolsjoj Ballet in Moskou, nu per direct aan de slag bij het Nationale Ballet in Amsterdam. Cultuurhistoricus Sjeng Scheijen vindt hier wel wat van.

Met z’n allen zijn we op zoek naar een nieuwe balans in de kunst- en cultuurwereld. Hoe houden we het contact met Rusland, terwijl het politieke beleid nu eigenlijk is om juist op alle terreinen snoeihard op te treden?

Waarmee we ook de vraag opwerpen: kunnen we niet beter spreken van een cancel culture relatie? Want gaan we niet te hard met sanctioneren als ook musea en muziek en dans lijden onder een oorlog?

Dit bespreken we met Sjeng Scheijen, schrijver van enkele ook in Rusland uitgebrachte meesterwerken (denk aan de biografie Sergej Diaghilev en het bekroonde De avant-gardisten) , onderzoeker, en gastcurator van het Hermitage Amsterdam. Waar hij net een tentoonstelling over die beroemde en beruchte Russisch Avant-Garde aan het grote publiek had willen tonen.