#123 Waarom Slowakije en Tsjechië wél rechtstreeks wapens naar Oekraïne sturen

BNR Perestrojkast14 apr 202256 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nederig Slowakije heeft besloten om Oekraïne zwaar te bewapenen. En ook het trotse buurland Tsjechië, eveneens een NAVO-land, roert zich: het heeft tanks naar Oekraïne gestuurd. 


Waarom betuigen Slowakije en Tsjechië hun steun aan Oekraïne op een manier die ongekend is voor een NAVO- of EU-land? Wat is hun relatie tot Oekraïne? En tot Rusland? Zit de Praagse Lente nog in de gedachten? En met welke emoties bewapenen ze Oekraïne?

Onze gast is Laura Postma, oud-correspondent in Praag en Bratislava. En zelf half-Slowaakse. Haar familie zag in 1968 de Russische tanks langs komen rijden - en ervaart een herhaling van de geschiedenis. Tegelijkertijd merkt Laura een bijzonder verschil in houding op tussen de Tsjechen en de Slowaken.

Ook leggen we een lijntje met Peter Wijninga, defensiespecialist bij The Hague Center for Strategic Studies. Hij legt uit wat voor luchtafweergeschut richting Oekraïne gaat. En ook welke bijzondere rol Nederland daar nou eigenlijk in speelt, toevallig vandaag, op donderdag 14 april.

 

Hosts:

Geert Jan Hahn 

Floris Akkerman

Boekendebutant:

Laura Postma *

Vergeten te bellen:

Joost Bosman

* Laura heeft samen met Hans Klis het boek 'Het ABC van de buitenlandjournalistiek en het correspondentschap' samengesteld. Meer informatie? Hier!