#137: Caspar Veldkamp (bestuurslid EBRD)

BNR Perestrojkast27 jul 202249 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zes gesprekken over de (on)overbrugbare kloof tussen oost en west. Met zes nationale én internationale gasten. Over de verhoudingen in Europa, die door de Russische oorlog in Oekraïne op z'n kop gezet. Met als tweede Perestroj-gast: Caspar Veldkamp, Nederlandse bewindvoerder bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). "Op 14 november hoorde ik al dat Rusland een oorlog zou starten."

Floris en Geert Jan praten met Veldkamp over de wederopbouw van Oekraïne. Dat klinkt gek, maar daar wordt al aan gewerkt. De EBRD, ook wel bekend als de 'Oost-Europa-bank', is daar één van de voortrekkers van. En nam die rol opmerkelijk genoeg al op zich voordat de oorlog in heel Oekraïne uitbrak.

“Ik zal mijn leven lang herinneren dat ik op 14 november door een hoge Amerikaanse functionaris vertrouwelijk werd gebriefd", zegt Veldkamp.

"Ik kende hem al langer, omdat ik twee keer eerder als diplomaat in Washington heb gewerkt. Aan het eind van het gesprek keek hij mij aan en zei: “Caspar. Het gaat gebeuren.”

"Ik trok toen intern bij de EBRD aan de bel. En ik was eind februari blij dat we ons hadden voorbereid. Dat de banken in Oekraïne nog functioneerden in februari 2022, is niet toevallig. De EBRD heeft daar voorafgaand aan de invasie enorm aan gewerkt, om de IT te beschermen. En mensen bij het IMF hebben dan weer van tevoren de Oekraïense Centrale Bank geadviseerd in hoe je kunt voorkomen dat de Oekraïense munt onderuit gaat en instort. Er zijn capital controls ingesteld, de wisselkoers is vastgezet. Dat zijn stappen die we met de Oekraïners hebben kunnen nemen en die nu toch wel heel verstandig blijken te zijn.”

De vraag die Veldkamp momenteel vooral bezighoudt, is hoe Oekraïne haar economie draaiende kan houden. Én hoe Oekraïne er verder uit gaat zien. "Dat is niet aan de EBRD, maar aan Oekraïne zelf." Een ontwikkeling die hij ook zag in de jaren '90 in Warschau, toen hij daar op de ambassade werkte en na de Val van Muur zag hoe Polen meewilde in de westerse vaart der volkeren.

LEES | Wat de EBRD verder doet in Oekraïne

Toch komen de subsidies, geldschieters en investeerders grotendeels uit Westerse landen. Hoe voorkomt Kyiv dat het haar karakteristieke ziel verliest en dat er te grote bemoeienis uit het Westen komt? Of is dat iets waar westerse landen recht op hebben, aangezien president Zelenski hen zelfs regio's en steden aanraadt om op te bouwen - zoals Nederland de regio Cherson 'aangeboden' kreeg?

Over deze relatie tussen een Oost-Europees land en westerse donoren spreken we uitgebreid met Veldkamp, evenals over de kloof die nu ontstaat tussen Rusland en de rest van Europa.

In zes afleveringen gaan Floris Akkerman en Geert Jan Hahn op zoek naar De Kloof tussen Oost- en West-Europa. Deze zomerserie van de Perestrojkast is naast standaard podcast óók te beluisteren op FM: elke woensdagavond om 19:00 uur komt een nieuwe aflevering online. Een uur later, om 20:00 uur, volgt dan de volledige podcast.