Nino Haratischwili in 20 minuten (radioversie)

BNR Perestrojkast24 aug 202222 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dit is de korte versie van het interview met Nino Haaratischwili - zoals uitgezonden op de radio. Georgische schrijver, woonachtig in Berlijn en wereldwijd doorbrak met Het achtste leven. Nino Haaratischwili is de laatste van de zes Perestroj-gasten die deze zomer in gesprek gaat met Geert Jan en Floris over de verhoudingen in Europa - op z'n kop gezet door Poetins oorlog in Oekraïne.

Welke taal moeten we spreken richting Rusland? Zijn we bereid een prijs, de westerse welvaart met goedkoop Russisch gas, te betalen voor het bloedvergieten in Oekraïne? Het is tijd dat het Westen uit zijn vakantiemodus komt en op deze vragen een antwoord vindt, schreef Nino Haaratischwili twee weken na de Russische invasie in Oekraïne in Zeit. De vakantie van het Westen is voorbij, luidde kop van de vertaling van haar stuk in NRC. 

Nu, na precies zes maanden, oorlog maakt de Perestrojkast met Haaratischwili de balans. Spreekt het Westen een andere taal richting Rusland? Moet het visumbeleid richting Russen worden aangescherpt in haar Georgië? Kan het Westen het af met minder welvaart?

De Perestrojkast sprak Haaratischwili in haar Berlijn, de stad tussen oost en west, in het land dat zo worstelt met zijn relatie met Rusland en Oekraïne. Het is het jaar van de oorlog in Oekraïne, maar ook het jaar dat Haaratischwili's nieuwe boek in het Nederlands uitkomt. Het schaarse licht ligt begin november in de boekwinkel. 

Foto: G2 Baraniak


Deze radioversie duurt zo'n twintig minuten. Het hele interview met Nino Haaratischwili is vanaf maandag 29 augustus te beluisteren, voor dubbel zoveel luisterplezier. Die link volgt. 

In zes afleveringen gingen Geert Jan Hahn  en Floris Akkerman op zoek naar De Kloof tussen Oost- en West-Europa. Het interview met Haaratischwili is de laatste in deze reeks. Alle afleveringen kun je online terugluisteren op deze site of via je favoriete podcastapp. 

 


Mede mogelijk gemaakt door