#143: 'Europa moet werk maken van een luchtbrug voor Oekraïners'

BNR Perestrojkast25 aug 20221 uur 4 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Oostenrijkse sociaal wetenschapper Gerald Knaus bedacht een paar jaar terug de Turkijedeal. Nu is de tijd aangebroken om ook met een plan voor Oekraïners te komen, stelt Knaus in de Perestrojkast, zeker met de koude maanden in aantocht. We zochten Knaus op in Berlijn. 

Om ervoor te zorgen dat Warschau, Chisinau, Sofia en Vilnius komende winter nog meer Oekraïners moeten huisvesten dan ze nu doen, pleit Knaus voor een luchtbrug (of 'treinbrug') vanuit Moldavië. In tegenstelling tot hoe de Turkijedeal uiteindelijk door Europese politici is uitgevoerd, met een verplichte herverdeling van Syriërs, stelt Knaus voor dat we niet te veel meer in quota denken.

Maar:  'Informeer de Oekraïners. Als ze weten dat er in Frankrijk - een land dat naar verhouding de minste Oekraïners van Europa opneemt - óók een huis, een baan en onderwijs voor hun kinderen is, dan is dat voor alles en iedereen veel beter. 

Ook praten Knaus, oprichter van denktank ESI, en Geert Jan over financiering, huisvesting, over solidariteit tussen West- en Oost-Europa en over de invloed van de winter. 'De 2 miljoen Oekraïners die tijdelijk vanuit Europa zijn teruggegaan naar hun land, komen als eerste weer terug. Een rationeel worst-case-scenario is dat er ergens de komende maanden 10 miljoen Oekraïense vluchtelingen in Europa zijn.'

Deze aflevering wordt ingeleid door een introductie van Floris en Geert Jan tezamen, met ook de laatste cijfers van Oekraïners in Nederland. Knaus: 'Jullie doen niet genoeg.'

Bezoekers in Berlijn:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Denktanker en plannen-bedenker in Berlijn:

Gerald Knaus