#144: Nino Haratischwili (schrijver)

BNR Perestrojkast30 aug 20221 uur 8 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zes gesprekken over de (on)overbrugbare kloof tussen oost en west. Met zes nationale én internationale gasten. Over de verhoudingen in Europa, die door de Russische oorlog in Oekraïne op z'n kop gezet. Met als zesde en laatste Perestroj-gast: de in Nederland zeer geliefde Nino Haratischwili.

De Georgisch-Duitse Haratischwili (geboren in 1983, sinds 2003 woonachtig in Duitsland) brak wereldwijd door met Het Achtste Leven (voor Brilka). Daarna volgde De Kat en De Generaal. Als er iemand is waar Rusland toe in staat is, dan is het Haratischwili wel. 

Welke taal moeten we dan nú spreken richting Rusland? Zijn we bereid een prijs, de westerse welvaart met goedkoop Russisch gas, te betalen voor het bloedvergieten in Oekraïne? Het is tijd dat het Westen uit zijn vakantiemodus komt en op deze vragen een antwoord vindt, schreef Nino Haratischwili twee weken na de Russische invasie in Oekraïne in het Duitse Die ZeitDe vakantie van het Westen is voorbij, luidde kop van de vertaling van haar stuk in NRC

Nu, na precies zes maanden, oorlog maakt de Perestrojkast met Haratischwili de balans. Spreekt het Westen dan ook een andere taal richting Rusland? Moet het visumbeleid richting Russen worden aangescherpt in haar Georgië? Kan het Westen het af met minder welvaart?

De Perestrojkast sprak Haratischwili in haar Berlijn, de stad tussen oost en west, in een land dat zo worstelt met zijn relatie met Rusland en Oekraïne. Het is het jaar van de oorlog in Oekraïne, maar ook het jaar dat Haratischwili's nieuwe boek in het Nederlands uitkomt. Het schaarse licht ligt begin november in de boekwinkel. 


In zes afleveringen gingen Geert Jan Hahn  en Floris Akkerman op zoek naar De Kloof tussen Oost- en West-Europa. Het interview met Haratischwili is de laatste in deze reeks. De radioversie van dat gesprek (Nino in 20 minuten) vind je hier.

Alle afleveringen kun je online terugluisteren op deze site of via je favoriete podcastapp. 


Mede mogelijk gemaakt door