#151: Rutte praat nog niet over Rusland zonder Poetin

BNR Perestrojkast7 okt 202251 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het moet een signaal zijn aan Vladimir Poetin en Aleksandr Loekasjenko. 44 Europese landen zijn verenigd hun oppositie tegen Moskou en Minks na de Russische inval in Oekraïne. Voor het eerst kwamen de leiders van 44 landen bij elkaar: van Azerbeidzjan tot het Verenigd Koninkrijk. Van Moldavië tot Frankrijk, de initiatiefnemer van deze top: de Europese Politieke Gemeenschap.

Geert Jan was er ook bij. Hij sprak met Mark Rutte, de Belgische premier Alexander Alexander De Croo, de Litouwse president Gitanas Nausėda en de Estse premier Kaja Kallas. Over het belang van deze top, over of Brussel, Berlijn en Den Haag nu echt naar Riga, Warschau en Chisinau gaan luisteren en of deze leiders denken aan een scenario met Rusland met of zonder Poetin. Dat laatste leverde een woordenwisseling met Rutte op.

Naast veel gepraat tijdens de geboorte van deze bijeenkomst, werd er ook historie geschreven. De Armeense premier Nikol Pasjinian en de Turkse president Recep Erdogan schudden elkaar de hand. Dat ligt gevoelig na de genocide op het Armeense volk. Ook voerde Pasjinian en de Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev vredesgesprekken met elkaar. Pasjinian liep weliswaar chagrijnig rond, volgens Geert Jan, maar toch biedt deze bijeenkomst Armenië de kans zich te ontworstelen aan het Russische juk. 

Allerlei personen voeren het woord dus in deze aflevering. Maar een stem ontbreek: geen mop van ons aller Joost. 

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Shownotes:

-Premier Edi Rama in Perestrojkast #135 over de Europese Politieke Gemeenschap.

-Gezamenlijk opiniestuk door Rama en Rutte over Europese Politieke Gemeenschap.