#150: Poetins apocalyptische fase

BNR Perestrojkast18 okt 202258 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De geschiedenis als wapen inzetten. Leiders in de regio van de Perestrojkast zijn er niet vies van. Vladimir Poetin, Viktor Orbán, Aleksandar Vučić en Jarosław Kaczyński: allemaal hemelen ze de historie van hun land op, en geven daar een eigen, actuele draai aan. Wie de verbale geschiedenisuitingen momenteel omzet in oorlogsdaden is Vladimir Poetin. 

Over zijn eigen kijk op de Russische geschiedenis, hoe hij vanaf zijn aantreden bezig is met het opbouwen van zijn historische frame en hoe dit heeft kunnen leiden tot zijn invasie in Oekraïne spreken we deze 150e aflevering met Beatrice de Graaf, hoogleraar in de geschiedenis van internationale betrekkingen, en historicus Ivo van de Wijdeven, auteur van het boek De macht van het verleden (een blik in het brein van Poetin en andere potentaten). De Graaf schreef het artikel Putin and the Third Rome. Imperial-eschatological motives as a usable past dat binnenkort verschijnt. 

Een gesprek dit keer niet uit de BNR-studio, maar uit solistenkamer 4 van de Philharmonie in Haarlem tijdens het Geschiedenis Festival, georganiseerd door Historisch Nieuwsblad dat het interview met De Graaf en Van de Wijdeven tot stand liet komen. Beiden gaven op het festival een lezing. 

Onze Joost was daar niet bij, maar komt vanuit Moskou met een briljante mop van vijf seconden.

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Meestervertellers:

Beatrice de Graaf

Ivo van de Wijdeven

Grappigste Rusland-correspondent:

Joost Bosman

 

 


Mede mogelijk gemaakt door