#155: Over Gered Cherson en het Dachau van Donetsk

BNR Perestrojkast16 nov 20221 uur 4 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het is Floris gelukt: hij is in Cherson, in de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Zijn ervaringen tekent hij op in voiceberichten. Van blije burgers tot wezenlijke waterkraantjes. 


Ook Robert van der Noordaa is blij. Vijftien jaar geleden trouwde hij in Cherson. Zijn schoonfamilie woont er nog en heeft de acht maanden van Russische bezetting overleefd. En ook de poging tot russificatie van Cherson lijkt faliekant te zijn mislukt.

Van acht maanden naar acht jaar Russische bezetting. De stad Donetsk was in 2014 de grootste troef die in Russische handen viel. Een voormalige isolatiematerialenfabriek was in de jaren van onafhankelijk Oekraïne net uitgegroeid tot een kunst- en cultuurcentrum, maar werd al snel na de bezetting in 2014 hét martelcentrum van de Russische FSB in Oost-Oekraïne. Stanislav Aseyev was één van de slachtoffers. 

Aseyev tekende zijn verhaal op in het indrukwekkende 'Het concentratiekamp aan de Paradijsstraat'. Journalist Mischa van Diepen volgt deze absurde gevangenis al jaren en sprak Asayev dit jaar twee keer. Nu het boek ook door Uitgeverij Jurgen Maas in het Nederlands is uitgebracht, is het tijd voor een (non-)literaire bespreking - juist ook aan de hand van de actualiteit. 

Of het boek een gezellig Sinterklaas- of Kerstcadeautje is, valt gezien de hevigheid te bezien. Maar voor een rauw en echt relaas vanuit de martelkamer van een bezet gebied ben je bij Aseyev aan het juiste adres. Ook al had hij zelf natuurlijk liever anders gezien.